Vanaf 1 april blikjes inleveren bij tankstations: ‘Met statiegeld gaan we zwerfafval tegen’

Vanaf 1 april blikjes inleveren bij tankstations: ‘Zo gaan we zwerfafval tegen’

Tankstations zullen de komende periode steeds meer blikjes met het statiegeldlogo in de toelevering gaan tegenkomen. Foto: Statiegeld Nederland, 2023

De eerste blikjes met statiegeld werden de afgelopen weken al ingeleverd bij tankstations in Nederland. Zaterdag 1 april is de officiële start van het statiegeldsysteem voor blikjes die naast snelwegtankstations ook kunnen worden ingeleverd bij onder meer supermarkten, bioscopen en sportverenigingen.

Consumenten betalen voortaan 15 eurocent statiegeld voor blikjes waarop het statiegeldlogo staat. De betreffende blikjes kunnen worden ingeleverd bij meer dan 27.000 innamepunten. Bij tankstations langs de snelweg en supermarkten krijgt de consument het statiegeld terug, bij sportverenigingen en innamepunten zoals bioscopen kan het statiegeld aan een goed doel worden gedoneerd. Omdat producenten van blikjes grote voorraden kunnen hebben, soms zelfs van enkele maanden, zullen tankstations de komende periode steeds meer blikjes met het statiegeldlogo in de toelevering gaan tegenkomen.

Kringloop

“Alle betrokken bedrijven en Statiegeld Nederland hebben hard gewerkt aan het statiegeldsysteem voor blikjes”, zegt algemeen directeur Hester Klein Lankhorst van de Stichting Afvalfonds Verpakkingen. “Het is een zeer intensief proces geweest. Alleen door samen te werken kunnen we belangrijke stappen zetten naar een circulaire economie. Met statiegeld op blik worden blikjes opnieuw blikjes en gaan we zwerfafval tegen. Zo sluiten we de kringloop van verpakkingen en weten we zeker dat bij de volgende Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon minder blikjes in het zwerfafval gevonden worden.”

Klaar

Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland, is blij dat er nu een statiegeldsysteem voor blikjes is. “Alle partijen, van ICT-leveranciers tot blikproducenten en van supermarkten tot frisdrankfabrikanten, hebben zich de afgelopen tijd ingezet om op 1 april klaar te zijn voor statiegeld op blik. Een complexe operatie want hoewel het statiegeldsysteem voor een buitenstaander misschien eenvoudig lijkt, achter het innemen van blikjes gaat een geavanceerd systeem schuil.”

Om consumenten te informeren dat er voortaan statiegeld op blikjes zit en mensen te stimuleren statiegeldblikjes in te leveren, start Statiegeld Nederland zaterdag 1 april met een grote landelijke campagne op tv, radio en online.

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vanaf 1 april blikjes inleveren bij tankstations: ‘Zo gaan we zwerfafval tegen’ | TankPro.nl
Vanaf 1 april blikjes inleveren bij tankstations: ‘Met statiegeld gaan we zwerfafval tegen’

Vanaf 1 april blikjes inleveren bij tankstations: ‘Zo gaan we zwerfafval tegen’

Tankstations zullen de komende periode steeds meer blikjes met het statiegeldlogo in de toelevering gaan tegenkomen. Foto: Statiegeld Nederland, 2023

De eerste blikjes met statiegeld werden de afgelopen weken al ingeleverd bij tankstations in Nederland. Zaterdag 1 april is de officiële start van het statiegeldsysteem voor blikjes die naast snelwegtankstations ook kunnen worden ingeleverd bij onder meer supermarkten, bioscopen en sportverenigingen.

Consumenten betalen voortaan 15 eurocent statiegeld voor blikjes waarop het statiegeldlogo staat. De betreffende blikjes kunnen worden ingeleverd bij meer dan 27.000 innamepunten. Bij tankstations langs de snelweg en supermarkten krijgt de consument het statiegeld terug, bij sportverenigingen en innamepunten zoals bioscopen kan het statiegeld aan een goed doel worden gedoneerd. Omdat producenten van blikjes grote voorraden kunnen hebben, soms zelfs van enkele maanden, zullen tankstations de komende periode steeds meer blikjes met het statiegeldlogo in de toelevering gaan tegenkomen.

Kringloop

“Alle betrokken bedrijven en Statiegeld Nederland hebben hard gewerkt aan het statiegeldsysteem voor blikjes”, zegt algemeen directeur Hester Klein Lankhorst van de Stichting Afvalfonds Verpakkingen. “Het is een zeer intensief proces geweest. Alleen door samen te werken kunnen we belangrijke stappen zetten naar een circulaire economie. Met statiegeld op blik worden blikjes opnieuw blikjes en gaan we zwerfafval tegen. Zo sluiten we de kringloop van verpakkingen en weten we zeker dat bij de volgende Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon minder blikjes in het zwerfafval gevonden worden.”

Klaar

Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland, is blij dat er nu een statiegeldsysteem voor blikjes is. “Alle partijen, van ICT-leveranciers tot blikproducenten en van supermarkten tot frisdrankfabrikanten, hebben zich de afgelopen tijd ingezet om op 1 april klaar te zijn voor statiegeld op blik. Een complexe operatie want hoewel het statiegeldsysteem voor een buitenstaander misschien eenvoudig lijkt, achter het innemen van blikjes gaat een geavanceerd systeem schuil.”

Om consumenten te informeren dat er voortaan statiegeld op blikjes zit en mensen te stimuleren statiegeldblikjes in te leveren, start Statiegeld Nederland zaterdag 1 april met een grote landelijke campagne op tv, radio en online.

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.