Accijns op brandstof in 2023 met 6 cent omhoog

In het belastingplan dat donderdag door de regering is vastgesteld, staat dat de accijns op brandstof per 1 januari 2023 met 6 cent wordt geïndexeerd. Deze accijnsverhoging zal halverwege het jaar voor de automobilist te merken zijn.

De ANWB is niet te spreken over het besluit. De eerder toegepaste accijnsverlaging wordt hiermee grotendeels teniet gedaan, stelt de bond. Bovendien stijgt hiermee het accijnstarief in 2024 naar een recordhoogte van 88 cent. De ANWB meldt de aangekondigde accijnsverhoging onbegrijpelijk te vinden, zeker nu de koopkracht voorlopig stevig onder druk blijft staan.

Mobiliteit betaalbaar houden

“In maart van dit jaar besloot minister Kaag van Financiën de accijns op benzine tot en met eind december 2022 met 17 cent per liter benzine te verlagen. Ook de accijns op diesel en LPG werd verlaagd. De ANWB heeft zich sterk gemaakt voor een verlenging van deze accijnsverlaging om te voorkomen dat grote groepen mensen in hun mobiliteit worden beperkt. Daar is door de overheid gehoor aan gegeven met een accijnsverlaging tot halverwege 2023. Dat de overheid nu besluit de accijns daarna flink te verhogen vindt de ANWB onbegrijpelijk. Alleen door mobiliteit betaalbaar te houden kan vervoersarmoede worden voorkomen”, aldus de ANWB.

De overheid indexeert de accijns jaarlijks, maar normaliter bedraagt de verhoging circa 1 cent. Een verhoging met 6 cent is volgens de ANWB dus een ‘aanzienlijke trendbreuk’. “In Nederland wordt normaal gesproken ruim 82 cent per liter benzine aan accijns geheven. Daarmee is Nederland koploper in Europa.” Uit eigen onderzoek van de bond blijkt dat een kwart van de Nederlanders door de hoge brandstofprijzen financieel in de knel komt. De ANWB pleitte daarom eerder al voor een permanente accijnsverlaging voor brandstoffen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.