Tankshop Shell de Lucht West
poll

Zorgen de hoge energiekosten voor problemen op het tankstation?

Ook in de tankshop wordt veel energie verbruikt Foto: TankPro

De energieprijzen zijn in korte tijd hard gestegen. Ondernemers in het mkb kunnen daarom een beroep doen op de zogenoemde TEK, de Tegemoetkoming EnergieKosten. De maatregel gaat alleen pas komend voorjaar in. Daarom de vraag: ervaar jij op dit moment problemen met de hoge energiekosten?

Om in aanmerking te komen voor steun in de hoge energierekening, moeten de energiekosten van een mkb-onderneming minimaal 12,5 procent van de omzet uitmaken. Een ‘bizar hoge norm’, vinden BOVAG, MKB Nederland en andere brancheorganisaties. “Een sector dreigt de nek om gedraaid te worden. En naar ik van collega’s van MKB Nederland verneem, geldt dat voor meer sectoren. Eens te meer blijkt dat het kabinet veel te weinig oog heeft voor de noden van het midden- en kleinbedrijf. Nog altijd de motor van de economie”, aldus Han ten Broeke, algemene voorzitter BOVAG.

Lobby voor reële norm

BOVAG wil de lobby intensiveren, samen met MKB Nederland. Doel daarvan is om de 12,5 procentsnorm terug te brengen tot reële proporties, wat volgens BOVAG neerkomt op 7,5 procent maximaal. De uitkomsten van het onderzoek naar de impact van de hogere energierekeningen in diverse BOVAG-sectoren zal daarbij van pas komen. Die uitkomsten worden binnenkort verwacht.

Ook de Belangenvereniging Tankstaitons (BETA) is niet tevreden met de in oktober aangekondigde maatregel. “Vanuit de coronacrisis hebben we kunnen zien dat onze sector als vitaal kan worden bestempeld maar ook zeker als energie-intensief. BETA vindt dan ook dat de hoge energiekosten niet zomaar onder het ondernemersrisico kan worden geschaard.”

Volgens de belangenvereniging hebben mkb-tankstations helemaal niets aan de regeling. “Veel kleine tankstationbedrijven hebben weliswaar hoge omzetten, maar dit wordt sterk vertekend door de zeer hoge brandstofprijzen (die notabene veroorzaakt worden door diezelfde energiecrisis). Door die hoge omzet komen zij niet aanmerking voor deze regeling, terwijl zij in veel gevallen wel degelijk grootverbruiker zijn door onder andere wasstraten, ovens en laadpalen.”

Dat de hoge energiekosten sommige ondernemers in de problemen brengen, bleek al bij de Belgische Bruno Group. Dat bedrijf liet in september weten al haar 21 Limburgse Foodcorners in de nacht te sluiten om zo kosten te besparen.

Laat hieronder in de poll weten wat jouw ervaring is met dit onderwerp. Heb je een andere mening? Of wil je jouw visie delen? Dat kan ook via de reacties of door een mail te sturen naar de redactie.

De hoge energiekosten brengen mij in de problemen.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.