OPEC+ verlaagt olieproductie met 2 miljoen vaten per dag

Foto: Pixabay

Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten (OPEC+) gaan de olieproductie fors naar beneden bijstellen om daarmee de prijzen te stutten. Volgens afgevaardigden bij de OPEC-vergadering wordt de productie dagelijks met 2 miljoen vaten teruggebracht. Door het besluit zullen de prijzen aan de pomp waarschijnlijk ook de komende tijd hoog blijven.

Een verlaging van deze omvang weerspiegelt volgens kenners de zorgen die er bij de olie-alliantie leven over de vooruitzichten voor de energievraag. De olieprijzen zijn de afgelopen tijd scherp gedaald door zorgen op de markt over een economische recessie door sterke renteverhogingen van centrale banken. Daardoor zou de vraag naar olie geraakt kunnen worden. Eerder dit jaar gingen de prijzen juist nog hard omhoog, vooral door de oorlog in Oekraïne en zorgen over verstoringen van de Russische olieleveringen. Dat zorgde voor recordprijzen aan de pomp.

Geen lagere prijzen aan pomp

Automobilisten in Nederland hoeven door het besluit ook voorlopig niet op echt lagere prijzen aan de pomp te rekenen. Na een piek in juni van zo’n 2,50 euro voor een liter Euro 95 werd tanken hier steeds goedkoper, terwijl de olieprijzen mondiaal ook hard omlaaggingen. Maar die dalende trend proberen de olieproducerende landen nu dus een halt toe te roepen. Met succes zo lijkt het, want voor een vat Amerikaanse of Brentolie ben je inmiddels alweer een stuk meer kwijt op de oliemarkt dan een paar dagen terug.

“Het is een spelletje van vraag en aanbod. De OPEC weet dat ze op deze manier de markt kan sturen”, aldus Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. Wat de precieze gevolgen zullen zijn voor de prijzen van benzine en diesel in Nederland, is volgens hem wel lastig te zeggen. Dat komt omdat die prijzen ook erg afhankelijk zijn van andere factoren. Dan gaat het bijvoorbeeld om de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne en de koers van de dollar.

De gemiddelde adviesprijs voor een liter Euro95 ligt met 2,089 euro eigenlijk nog steeds op een heel hoog niveau, zegt Van Selms. Want in dat bedrag zit de tijdelijke accijnsverlaging door de overheid nog verwerkt. Dat de prijzen afgelopen tijd niet verder zijn gezakt is voor een groot deel te verklaren door de dure dollar ten opzichte van de euro, stelt hij. Olie wordt namelijk in dollars afgerekend. Voor een euroland als Nederland pakt dat onvoordelig uit.

Kritiek van VS

De Verenigde Staten zijn ontstemd over de beslissing van de landen van oliekartel OPEC en zijn bondgenoten zoals Rusland (OPEC+), om de olieproductie te beperken. Volgens de VS is deze maatregel vooral een concessie aan Moskou en de beslissing zal ook de wereldeconomie schaden, zo klinkt het.

De twee miljoen vaten zijn de grootste productiebeperking van de landen sinds het hoogtepunt van de coronapandemie in 2020. Door de beperking zullen de olieprijzen gaan stijgen, is de verwachting. Dat gebeurt in een tijd waarin landen al te kampen hebben met een torenhoge inflatie, vooral aangedreven door de gestegen energieprijzen.

Eerste fysieke vergadering

“Het is duidelijk dat OPEC+ zich met de aankondiging van vandaag op één lijn stelt met Rusland”, zei de perschef van het Witte Huis in een reactie. Verder bestempelden de VS de beslissing als kortzichtig. De VS en westerse bondgenoten proberen juist de Russische economie, die sterk afhankelijk is van de energie-export, te isoleren als vergelding voor de inval in Oekraïne.

Het was voor het eerst sinds maart 2020 dat de OPEC+ weer fysiek vergaderde. Door de coronapandemie werden die vergaderingen voorheen alleen online gehouden. Toen de coronacrisis uitbrak, verlaagde de OPEC+ de productie sterk om zo de prijzen te ondersteunen. Sinds medio 2021 is de productie elke maand geleidelijk verhoogd om zo te kunnen voldoen aan de sterk aantrekkende vraag naar olie. Deze maand kwam een einde aan die reeks verhogingen door de productie met 100.000 vaten per dag te verminderen.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.