Rolande Bio-LNG-station Hamburg

Rolande breidt netwerk uit in Duitsland

Het nieuwe station van Rolande in Hamburg Foto: LinkedIn Rolande

Het Nederlandse Rolande heeft een nieuw bio-LNG-tankstation geopend bij onze oosterburen. De nieuwste toevoeging aan het netwerk is te vinden in Hamburg en telt twee LNG-dispensers.

Het voormalige station van Tankpool24 ligt volgens Rolande op een ‘strategisch belangrijke transportcorridor voor goederenleveringen aan Scandinavië, Noordoost-Europa en het vervoer van containers van en naar de haven van Hamburg’. “Door de ruime in- en uitgang is het tankstation optimaal gedimensioneerd voor zware vrachtwagens. De futuristische architectuur van het tankstation is functioneel aangepast aan de eisen van CNG/LNG-trucks.”

Brandstof van organisch afval

“Hamburg markeert een mijlpaal voor Rolande om op strategische vervoersknooppunten vloeibaar aardgas beschikbaar te maken voor alle vrachtwagens”, aldus CEO Jolon van der Schuit. “LNG is een belangrijke stap naar duurzame brandstof. Zodra emissievrij bio-LNG in voldoende hoeveelheden beschikbaar is, zal Rolande op al haar stations 100 procent biologische brandstof aanbieden.”

Bio-LNG wordt geproduceerd uit gecertificeerd afval zoals organisch huishoudelijk afval, slib, mest of landbouwafval. De brandstof heeft de vorm van vloeibaar bio-methaan of een vloeibaar, synthetisch geproduceerd methaan en heeft dezelfde chemische eigenschappen als LNG. Wel is de uitstoot een stuk lager: met bio-LNG bespaart zwaar wegtransport 99,8 procent aan CO2-uitstoot ten opzichte van fossiele diesel en met reguliere LNG zou tot 17 procent CO2-uitstoot gereduceerd worden ten opzichte van de reguliere diesel.

Openingen Duitsland

Het gebruik van CNG en LNG wordt in Duitsland door de staat gesubsidieerd. Vrachtwagens die op gecomprimeerd of vloeibaar aardgas rijden, zijn bijvoorbeeld tot 31 december 2023 vrijgesteld van de Duitse wegenbelasting.

Rolande heeft met ruim twintig locaties inmiddels een volledige dekking in Nederland en België en tegen het einde van het jaar zijn ook in Duitsland verdere locaties gepland.

Lees ook:

De Tankstation & Carwash Vakbeurs, hét grootste vakevenement voor de tankstation- en carwashbranche in Nederland en België zal dit jaar plaatsvinden op 9 en 10 november 2022 in de Expo Houten. Schrijf je nu in!

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.