Tankstation Vakbeurs HVO20

Accijnsverlaging voor brandstof verlengd tot juli 2023

De korting op brandstofaccijnzen blijft langer gelden Foto: ProMedia

Het kabinet verlengt de verlaging van de accijns op brandstof tot juli 2023. Tot die tijd worden de accijnzen op hetzelfde bedrag gehouden als nu. In de tweede helft van 2023 wordt de accijnsverlaging langzaam afgebouwd. Dat werd dinsdag bekendgemaakt op Prinsjesdag.

De overheid trekt in totaal 1,2 miljard euro uit voor de verlening van maatregel, zo blijkt uit de Miljoenennota. “Het economisch perspectief voor 2023 is onzeker, door grote schommelingen in energie- en grondstofprijzen en oplopende inflatie. Het kabinet trekt voor de kortere termijn extra geld uit om de negatieve effecten te verminderen”, aldus de Rijksoverheid.

Dat de accijnsverlaging voor brandstof langer zou duren, lekte eerder al uit. De maatregel is sinds 1 april dit jaar van kracht. Automobilisten betalen sinds dat moment 17 eurocent minder voor een liter benzine en 11 eurocent minder voor een liter diesel. LPG en LNG zijn 4,1 cent per liter goedkoper.

Winstbelasting voor mkb-ondernemers

Om mensen structureel te helpen, gaat het minimumloon in 2023 bovendien met 10 procent omhoog, eerder en meer dan was gepland. Verder gaan bedrijven, zoals eerder ook al uitlekte, meer winstbelasting betalen.

Daar staat ‘een pakket tegenover’ om de lasten voor mkb-ondernemers op onderdelen te verlagen. Het kabinet trekt daar deze kabinetsperiode 500 miljoen euro per jaar voor uit, en vanaf 2028 structureel 600 miljoen euro. Zo worden onder andere de werkgeverslasten verlaagd en worden er extra extra subsidies versterkt zodat bedrijven kunnen verduurzamen en hun energieverbruik kunnen verminderen. Bovendien wordt de werkkostenregeling verruimd, zodat bedrijven belastingvrij meer vergoedingen kunnen geven aan hun werknemers.

Energielasten voor ondernemers

Brancheorganisatie BOVAG vindt dat de aandacht van het kabinet bij het aanpakken van de energie- en inflatiecrisis te eenzijdig is gericht op de burger. De ondernemer, met name het MKB, komt er volgens de BOVAG bekaaid vanaf. Vooral het feit dat ondernemers vanaf een lager winstbedrag meer vennootschapbelasting moeten betalen noemt de branchevereniging een ‘pijnlijke maatregel’.

Han ten Broeke, algemeen voorzitter van BOVAG: “De mogelijkheden om te innoveren en te investeren in verduurzaming worden momenteel ernstig belemmerd door de forse lastenverhoging enerzijds en de hoge energielasten anderzijds. En het blijkt dat het kabinet daar helaas erg weinig oog voor heeft. Dit korte-termijn-denken is schadelijk voor de BV Nederland, voor de MKB-ondernemer en voor de vergroeningsambities van de overheid. Wij blijven de komende dagen en weken bij het kabinet hameren op aanpak van de gestegen energielasten voor de ondernemers. Ook ondernemers moeten hierin tegemoetgekomen worden.”

Ten aanzien van de problematiek van de arbeidsmarktkrapte voorzien de Prinsjesdag-plannen nog niet in oplossingen, aldus de BOVAG. “Tegenover de verhoging van het minimumloon met 10 procent staan geen plannen om middels arbeidsduurverlenging of anderszins de krapte aan te pakken.”

De Tankstation & Carwash Vakbeurs, hét grootste vakevenement voor de tankstation- en carwashbranche in Nederland en België zal dit jaar plaatsvinden op 9 en 10 november 2022 in de Expo Houten. Schrijf je nu in!

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.