Tankstation Streepland Zevenbergschen Hoek tankstationveiling Rijksvastgoedbedrijf

Overheid kan ruim 70 miljoen euro bijschrijven na tankstationveiling

Locatie 'Streepland' ging woensdag onder de hamer Foto: Rijksvastgoedbedrijf

De tankstationveiling heeft de overheid dit jaar 71 miljoen euro opgeleverd. Dat is een stuk minder dan een jaar geleden, toen de opbrengst voor de staat nog 79 miljoen bedroeg. Bovendien gingen toen drie locaties minder onder de hamer. 

Tijdens de jubileumeditie van de veiling wisselden woensdag zeven van de 28 aangeboden locaties van exploitant. Het Rijksvastgoedbedrijf meldt dat er in totaal 208.685.570 euro werd betaald voor de huurrechten van alle locaties bij elkaar. Dat is nagenoeg gelijk aan het bedrag dat de brandstofmaatschappijen een jaar geleden uitgaven: 208.920.080 euro. Dat de schatkist nu minder gespekt wordt, heeft te maken met de wijze van veilen.

Als er bij een eerste veiling een nieuwe huurder komt, gaat het geboden bedrag naar de zittende huurder als uitkoopsom. De rijksoverheid krijgt dan niks. Daarnaast betaalt de nieuwe huurder voor de gebouwen en installaties. Als bij een eerste veiling de zittende huurder het hoogste bod doet, betaalt deze een bedrag aan de rijksoverheid (het verschil tussen het hoogste bod en het op één na hoogste bod, met een maximum van 30 procent van het eigen bod).

Dit jaar werden bovendien negen tankstations in de tweede ronde geveild. Dat zijn stations die vijftien jaar geleden voor de eerste keer zijn geveild of stations die rond 2007 voor een periode van circa vijftien jaren zijn verhuurd. De opbrengsten van die stations gaan in z’n geheel naar de overheid.

Huur voor grond

Het meest verdiende de overheid bijvoorbeeld aan locatie ‘De Kooi’ aan de A9 bij Alkmaar. Het volledige geboden bedrag van 9.650.000 euro gaat naar de staat. Het station werd namelijk in de tweede ronde geveild en blijft bij dezelfde huurder, BP. Station Ruwiel aan de A2 daarentegen, dat als allereerst onder de hamer ging en voor het hoogste bedrag van de dag wegging (20,7 miljoen euro), levert de overheid juist niets op. Het volledige bedrag gaat naar Roeleveld B.V., dat het bedrag dus krijgt als uitkoopsom.

Daarnaast betalen alle exploitanten van de 28 verhuurde locaties huur voor de grond aan de rijksoverheid. Voor alle ongeveer 225 tankstations langs rijkswegen ontvangt de rijksoverheid normaal gesproken circa 18 miljoen euro per jaar aan huur.

252 geveilde locaties

Het Rijksvastgoedbedrijf veilt de huurrechten van de snelwegstations en locaties aan drukke N-wegen sinds 2002. Dat doet de overheidsinstantie om de concurrentie te bevorderen. Tot 2002 hadden de verschillende oliemaatschappijen of exploitanten namelijk een doorlopend contract om grond voor een tankstation langs een rijksweg te huren. Andere bedrijven hadden daardoor geen kans en er was dus geen vrije concurrentie, was de beredenering.

Sinds 2002 zijn de huurrechten van 206 stations voor de eerste keer geveild. Sinds 2017 zijn de huurrechten van 46 stations in de tweede ronde geveild, waarmee het totaal aan geveilde locaties op 252 staat. In 2023 komen er nog circa 17 locaties in de eerste ronde onder de hamer.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.