Ook vragen over toekomst Utrechtse tankstations

In navolging van de Haagse fractie van de Partij voor de Dieren roept ook de Utrechtse afdeling van de politieke partij op tot het uitfaseren van de tankstations voor fossiele brandstoffen. Dat doet de partij samen met GroenLinks, D66 en Student & Starter.

De partijen zien graag dat het voorbeeld van het Amerikaanse stadje Petaluma in de staat Californië wordt gevolgd. Daar mogen sinds afgelopen jaar niet langer tankstations voor benzine, diesel of autogas geopend worden.

De partijen hopen dat de gemeente Utrecht een vergelijkbare stap zet. “Deze zomer – met extreme hitte en droogte – was een extra bevestiging dat de klimaatcrisis in alle heftigheid is losgebarsten”, schrijft de PvdD. “Het gebruik van fossiele brandstoffen is één van de grote klimaatopwarmers. Gelukkig komt er per 2035 door EU-beleid een einde aan de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor. Wat Partij voor de Dieren, GroenLinks en D66 betreft is het wenselijk om op tijd na te gaan denken over de positie van tankstations in een fossielvrije stad.”

22 zetels

In de gemeente Utrecht zijn zo’n twintig brandstofverkooppunten te vinden. Omdat de meeste van die stations zich op gemeentegrond bevinden, vragen de partijen zich af of het mogelijk is om het tijdelijke verhuurcontract, dat meestal tien jaar loopt, af te laten lopen. Op die manier willen ze een ‘uitsterfbeleid’ invoeren voor de fossiele tankstations. Ze zouden graag zien dat de tankstations ofwel sluiten, ofwel vervangen worden door elektrische laadstations. Ook zou de vrijgekomen grond volgens hen gebruikt kunnen worden voor het aanplanten van bomen en struiken.

De partijen hebben gezamenlijk 22 van de 45 zetels in de gemeenteraad. Ze hebben hun vragen voorgelegd aan de Utrechtse wethouder Eva Oosters (milieu en emissieloos vervoer). Zij komt daar binnen enkele weken op terug.

BZO Tankstations, dat overheden adviseert bij beleidsmatige vraagstukken rondom tank- en energiestations, pleitte eerder voor een ‘geregisseerd gemeentelijk uitsterfbeleid’.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.