Partnerships Powering Progress Shell Zandvoort
Reportage

‘Ik droom ervan dat je een massage krijgt bij het tankstation’

Het Partnerships Powering Progress van Shell, naast het circuit van Zandvoort Foto's: ProMedia

Zonder het aangaan van de juiste partnerschappen, kom je niet verder in deze tijd die bol staat van de veranderingen. Zo luidt een van de toepasselijke conclusies van het Partnerships Powering Progress, georganiseerd door Shell. Zelf zet het bedrijf onder andere in op samenwerkingen om de tankstations in het netwerk toekomstbestendig te maken. 

Op het strand van Zandvoort, pal naast het Formule 1-circuit, kwamen partners en medewerkers van Shell vrijdagochtend bijeen. Onder een strakblauwe lucht hadden ze het over de rol die het bedrijf speelt in de energietransitie. Ook de rol van het tankstation kwam uitvoerig aan bod. Dat terwijl de meeuwen aan de ene kant van de tent boven de zee vlogen en de fans van de Formule 1 zich aan de andere kant van de duinen massaal richting het circuit van Zandvoort begaven voor de eerste vrije trainingen van de Grand Prix.

Toekomst van Shell-tankstation

En net als de Formule 1, die over 10 tot 15 jaar volgens Mattia Binotto (teamleider van Scuderia Ferrari) nog steeds een ‘liqued fuel competition’ is en voorlopig gewoon zal blijven bestaan vanwege het plezier dat het veel mensen biedt, zal er ook zeker een toekomst weggelegd zijn voor tankstations. Toch zal de branche grote veranderingen doormaken, voorziet Shell, dat zich steeds meer focust op mobiliteitshubs. Deze locaties, die op de belangrijke verkeersknooppunten gevestigd worden, worden plekken met onder andere (snel)laders, shops met verschillende retailconcepten en bijvoorbeeld deelvervoer.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Shell Partnerships Powering Progress 2022 Zandvoort
Verschillende sprekers gingen tijdens het evenement in op de toekomst van Shell, waaronder Marjan van Loon (in het rood).

Volgens Jeanine Bakx, algemeen directeur van Shell Mobility in de Benelux en Frankrijk, zullen die hubs in verschillende gedaantes verrijzen. Zo zal een hub in het centrum van een stad als Den Haag er heel anders uit komen te zien dan een hub daarbuiten. “Het ligt dus aan de locatie en de behoeftes. Het zijn samenwerkingen tussen veel partners, waar Shell er één van is.” Op korte termijn voert elektrisch laden binnen de hubs de boventoon, maar uiteindelijk wordt ook waterstof er steeds belangrijker, vertelt ze.

Rol van deelvervoer

Volgens Bakx is er binnen de hubs een grote rol weggelegd voor deelvervoer, zoals deelauto’s en -scooters. Autodelen gaat toenemen, is de verwachting van Shell. Bakx stelt dat je deze vorm van vervoer kan vergelijken met een Netflix-abonnement, maar dan voor een auto. “We willen met Shell een leidende rol hebben in het veranderende landschap. Bijvoorbeeld door hier op in te spelen.”

Dr. Giuliano Mingardo, onderzoeker bij het Erasmus Centre for Urban, Port and Transport Economics, toont zich iets kritischer. “Er is veel veranderd, zoals thuiswerken, maar niet de noodzaak om van A naar B te gaan. Twintig jaar geleden was de auto welkom, nu wordt het gezien als de vijand. En autodelen is goed, maar er is een limiet. Het is geen Netflix. Dat delen we namelijk niet, want we hebben allemaal zelf een abonnement. Zullen er bijvoorbeeld wel genoeg auto’s zijn? Wat als het regent en iedereen met de auto naar de voetbal wil?” Toch verwacht ook hij een toename in het gebruik ervan.

Nagels lakken

Een andere verandering die ook Shell te wachten staat, is dat automobilisten meer tijd op het tankstation zullen spenderen als hun auto aan de lader hangt. Daardoor neemt het belang van de shops toe. De multinational probeert daar op in te spelen met verschillende retailconcepten, maar ook met aanvullende diensten als een pakketservice of de mogelijkheid tot het doen van de was. Op die manier kunnen automobilisten hun ‘andere activiteiten’ combineren met een bezoek aan het tankstation. Maar, er is nog veel meer mogelijk, benadrukt Sydney Kimball, directeur Shell Mobility Europe. “Wat klanten willen, bieden we. En dat verandert.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Het evenement vond op het strand van Zandvoort plaats.

Als het aan Kimball zelf ligt, wordt het straks ook mogelijk om activiteiten op het gebied van persoonlijke ontspanning aan te bieden. “Ik droom ervan om tijdens het laden een massage van tien minuten te krijgen of mijn nagels te doen”, grapt ze. Een voorstel dat op het gelach van de aanwezigen kan rekenen. “Er zijn heel veel opties om service aan te bieden”, aldus de Amerikaanse.

Hernieuwbare diesel

Naast hubs zet Shell zich ook in op het verduurzamen van het aanbod aan de pomp. Zo werd afgelopen week het achtste bio-LNG-tankstation in Nederland geopend en krijgt hernieuwbare diesel een steeds prominentere rol in Shells ‘mozaïek van brandstoffen’.

Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, gelooft dat biobrandstoffen een eerste stap zijn in de verduurzaming van het zwaardere transport. Maar omdat veel voertuigen niet zonder aanpassingen naar deze brandstoffen kunnen overschakelen, zijn er volgens haar ook hier samenwerkingen nodig om bijvoorbeeld investeringen te doen die voor bedrijven zelf te hoog zijn. “Alles wat we nodig hebben, wordt vervoerd door vrachtwagens. Het is een belangrijk deel van de maatschappij, maar ook voor Shell.”

En het advies van Mattia Binotto van Ferrari in dat alles: “Zoek naar een partner die voorloopt op jou. Daarom zijn wij ook een samenwerking aangegaan met Shell.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.