Frankrijk verhoogt korting aan pomp tot 30 cent

Terwijl de korting op accijnzen voor brandstof in Duitsland per 1 september is vervallen, verhoogt Frankrijk de korting aan de pomp juist tot 30 cent per liter. Op die manier probeert het land de stijgende brandstofprijzen te drukken. 

Tot en met augustus bedroeg de korting in Frankrijk nog 18 cent op een liter benzine en diesel. In de maanden september en oktober wordt dit verhoogd naar 30 cent. Na oktober wordt de korting weer afgebouwd. In november en december geldt nog een verlaging van 10 cent. Daarna loopt de regeling af.

De korting maakt deel uit van een breder pakket aan maatregelen om de koopkracht in het land te stimuleren. TotalEnergies geeft de Fransen daarnaast de komende maanden zelf ook nog een korting van 20 cent, waardoor automobilisten in totaal 50 cent goedkoper uit kunnen zijn.

Belgische tankstationondernemers vlakbij de Franse grens vrezen door de maatregel voor hun klandizie. “Het prijsverschil met België wordt dermate groot dat we vrezen voor de concurrentiepositie van onze tankstations in de grensstreek”, aldus Johan Mattart van de federatie van brandstofhanderlaars Brafco tegen de krant Gazet van Antwerpen. Hij roept de Belgische overheid op om de accijnzen verder te verlagen. “Het is straf dat tanktoerisme ontstaat in een eengemaakt Europa. Dat is niet gezond voor de markt.”

De Belgische regering besloot woensdag wel om de accijnskorting tot en met maart te verlengen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.