Tankstation Vakbeurs HVO20

‘Accijnsverlaging voor brandstof blijft ook na jaarwisseling gelden’

De korting op brandstofaccijnzen blijft langer gelden Foto: ProMedia

De verlaging van de accijnzen op brandstof blijft ook na 31 december in stand. De accijnsverlaging zoals die nu al geldt, zou met nog eens zes maanden worden verlengd. Dat melden bronnen aan de NOS naar aanleiding van het begrotingsakkoord dat het kabinet in de nacht van dinsdag op woensdag heeft gesloten.

Om de dalende koopkracht als gevolg van de enorme inflatie tegen te gaan, trekt het kabinet zo’n 15 miljard euro uit. Naast het voortzetten van de korting op brandstofaccijnzen, gaat ook het minimumloon volgend jaar in één keer met 10 procent omhoog. Eigenlijk zou dat in drie stappen van 2,5 procent gebeuren.

Hogere mijnbouwheffing

Met name de bedrijven en mensen met vermogens gaan voor de kosten opdraaien. Zij zullen meer belasting afdragen, aldus de bronnen van de NOS. De Telegraaf en het AD schrijven dat mkb’ers meer winstbelasting gaan betalen en het tarief voor winsten tot 2 ton omhoog gaat. Bovendien wil het kabinet de mijnbouwheffing die oliebedrijven betalen voor het winnen van olie en gas verhogen, om daarmee de energiebedrijven die flink verdienen aan de hogere prijzen zwaarder te belasten. Het volledige pakket wordt op Prinsjesdag officieel gepresenteerd.

Woensdag bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het dagelijks leven in augustus 13,6 procent duurder is geworden dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vooral levensmiddelen gingen sterk in prijs omhoog. Met de inflatie stegen de prijzen in doorsnee nog harder dan een maand eerder. De inflatie werd overigens berekend aan de hand van de ‘geharmoniseerde Europese methode’. Dat valt altijd hoger uit dan de eigen methode van het CBS.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.