Benzine tanken nozzle

Einde van Duitse tankkorting zorgt voor stijgende brandstofprijzen

De brandstofprijzen in Duitsland stijgen weer. Foto: Unsplash.com

Nu de korting op brandstoffen in Duitsland bijna afloopt, stijgen de prijzen aan de pomp bij onze oosterburen weer. Vooral de prijs van diesel ging ‘bijzonder sterk’ omhoog, blijkt uit een analyse van ADAC. Volgens de Duitse automobielclub zijn de prijsstijgingen deels te wijten aan de grotere vraag naar brandstof nu de laatste week van de tankrabatt is ingegaan.

De prijs voor een liter diesel is deze week gemiddeld 6,3 cent hoger dan vorige week. Voor een liter diesel moeten automobilisten gemiddeld bijna 1,99 euro betalen, wat neerkomt op een stijging van 6,3 cent. Ook benzine is volgens ADAC merkbaar duurder: een liter kost gemiddeld 1,73 euro. Dat is 2,6 cent meer dan in de voorgaande week.

Naast de grotere vraag naar brandstof vanwege het naderende einde van de brandstofrestitutie, speelt ook de duurdere ruwe olie mee in de ontwikkeling. Een vat Brentolie kost momenteel iets meer dan 100 dollar, ongeveer acht dollar meer dan een week geleden.

Regionale verschillen

Vooral in het zuiden van het land gingen de prijzen omhoog. Volgens ADAC hebben de verschillen regionaal ‘ongebruikelijke proporties’ aangenomen. In de zuidelijke deelstaat Beieren moeten de hoogste brandstofprijzen betaald worden.

Een liter reguliere benzine kost daar zo’n 1,78 euro, bijna 16 cent meer dan in de goedkoopste deelstaat Berlijn. “Een blik op de dieselprijzen in het bijzonder onthult een enorme noord-zuid kloof. Naast Beieren en Baden-Württemberg behoren ook Rijnland-Palts, Hessen en Saarland tot de duurdere regio’s in Duitsland.” Hamburg was de goedkoopste plaats om diesel te tanken, met een gemiddelde prijs van 1,819 euro. In Beieren is dat ruim 17 cent meer.

Lage waterstand Rijn

De brandstofafnemers in het zuiden worden hard getroffen door de lage waterstand op de Rijn, waardoor ook het vervoer van brandstof wordt bemoeilijkt. Aangezien dit volgens ADAC niet de enige reden is voor de extreme prijsverschillen, zijn de lopende onderzoeken van het Bundeskartellamt van ‘bijzonder belang’. De toezichthouder onderzoekt of de korting op accijnzen daadwerkelijk bij de consument terechtkomt.

De brandstofkorting loopt in Duitsland tot eind augustus. Voor Nederlandse grensondernemers is het overigens positief dat de prijzen in het buurland weer stijgen, want de prijsverschillen tussen de landen worden daardoor een stuk kleiner.

ADAC zelf raadt automobilisten aan om nog te tanken voordat de korting vervalt. “De benzinestations hebben er belang bij hun tanks in augustus te vullen met laagbelaste brandstof. Dit zal hen een concurrentievoordeel opleveren op de markt met lage brandstofprijzen na 1 september of hun marges verhogen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.