Accijnsverlaging ANWB

ANWB pleit voor permanente accijnsverlaging

De ANWB ziet het liefst een permanente accijnsverlaging op brandstof. Foto: ANWB

Als het aan de ANWB ligt, blijft de accijnsverlaging voor brandstoffen ook na 31 december van kracht, zonder einddatum. Uit een peiling onder ruim 1300 leden blijkt namelijk dat een kwart van hen door de huidige brandstofprijzen financieel in de knel zit. Ook is de hoge benzineprijs, ondanks de accijnsverlaging, van invloed op het autogebruik van Nederlanders.

Door het verlengen van de accijnsverlaging kan voorkomen worden dat grote groepen mensen in hun mobiliteit worden beperkt, aldus de organisatie. “De ANWB vindt dat deze verlaging behouden moet blijven. De koopkracht staat immers stevig onder druk. In Nederland wordt normaal gesproken ruim 83 cent per liter benzine aan accijns geheven. Daarmee is Nederland koploper in Europa. De verlaging van de accijns brengt daar geen verandering in.”

Invloed op autogebruik

Uit een peiling die in juli werd gehouden blijkt dat 59 procent van de respondenten hun autogebruik aanpast. Mochten de brandstofprijzen op deze hoogte blijven, is 22 procent van hen van plan minder vaak met de auto naar het werk te gaan en stelt 50 procent minder vaak de auto te nemen voor sociaal-recreatieve doeleinden. “Ruim 30 procent van de Nederlanders zegt geen alternatief te hebben voor de auto om naar het werk te gaan. Deze groep wordt door de hoge benzineprijzen extra zwaar geraakt.”

In Duitsland loopt de tijdelijke accijnsverlaging voor brandstof per september al ten einde. Vanuit de Duitse politiek klinken eveneens geluiden om de tankrabatt te verlengen, maar zo ver lijkt het niet te komen. In België werd de accijnsverlaging eerder deze zomer al verlengd met drie maanden, tot 31 december.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.