Dalende olieprijzen ook terug te zien aan de pomp

De olieprijzen zijn de afgelopen tijd behoorlijk gedaald. Dat komt vooral door zorgen over een mogelijke economische recessie waardoor de olievraag afneemt. Aan de pomp zijn automobilisten daardoor ook minder geld kwijt aan brandstof.

De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) lag de afgelopen dagen onder de 90 dollar. Dat is lager dan voor de Russische invasie van Oekraïne in februari. Op de oliemarkt is er vrees dat een recessie in de Verenigde Staten en Europa de vraag naar olie zal raken, wat druk zet op de prijzen. Eerder dit jaar stegen de olieprijzen juist nog heel hard vanwege de oorlog in Oekraïne, maar sinds medio juni is een daling te zien.

Volgens consumentencollectief UnitedConsumers is de adviesprijs voor een liter Euro 95 momenteel 2,229 euro. In juni tikte de adviesprijs voor benzine nog een recordniveau van 2,504 euro aan. De adviesprijs voor een liter diesel bedraagt nu 2,099 euro. Op het hoogtepunt (10 maart) was de gemiddelde landelijke adviesprijs 2,375 euro.

Effect op inflatie

De dalende brandstofrijzen hadden zelfs een drukkend effect op de inflatie in Nederland, aldus het CBS. Consumentengoederen en -diensten waren in juli 10,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. “Motorbrandstoffen waren in juli 25 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juni was de prijsstijging op jaarbasis 35 procent. Een liter Euro 95 aan de pomp was in juli gemiddeld 2,21 euro, in juni was dat 2,35 euro. De prijs van een liter diesel daalde van 2,14 euro in juni naar 2,07 euro in juli.”

Met name stijgende energieprijzen zorgden voor de toename van de inflatie. In juli was energie volgens het CBS 108 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juni was de prijsstijging op jaarbasis nog 84 procent. Snellaadbedrijf Fastned zag zich dan ook genoodzaakt om de laadtarieven in onder andere Nederland te verhogen.

Winsten oliebedrijven

Ondanks de daling van de olieprijzen boekten de grote oliebedrijven in het tweede kwartaal enorme winsten. Zo heeft het Britse olie- en gasconcern BP in het tweede kwartaal een nettowinst behaald van 9,3 miljard dollar, een verdrievoudiging vergeleken met een jaar eerder. Net als branchegenoten Shell, TotalEnergies, Chevron en ExxonMobil profiteerde BP volop van de hoge prijzen voor olie en brandstof door de oorlog in Oekraïne. BP verwacht dat de olie- en gasprijzen dit kwartaal nog hoog zullen blijven vanwege verstoringen van de leveringen uit Rusland.

Naar aanleiding van de miljardenwinst die Shell boekte, geeft de multinational het merendeel van zijn circa 82.000 werknemers een bonus van 8 procent van hun jaarsalaris. Shell wil daarmee medewerkers laten delen in het succes van het bedrijf. Het gaat specifiek om werknemers die geen topfuncties bekleden. Maar er is ook veel kritiek op de multinationals, onder andere omdat er te weinig winst zou worden geïnvesteerd in verduurzaming.

(Bron: ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.