Tanken EG Group

Brandstofafzet plust in eerste vijf maanden van 2022

Foto: Nico Schinkelshoek

De brandstofafzet in Nederland is tot en met mei 2022 gestegen tot 3,5 procent ten opzichte van de eerste vijf maanden van 2021. Dat meldt brancheorganisatie NOVE op basis van recente cijfers van het CBS.

In april was de verkoop van diesel voor het eerst weer hoger dan in eenzelfde maand vorig jaar (+2,1 procent). Ook in mei (+10,9 procent) zette die trend door, blijkt uit de cijfers. Over de gehele periode van vijf maanden steeg de dieselverkoop licht: 0,2 procent.

Ook de andere brandstoffen vonden een hogere afzet. Zo steeg de verkoop van benzine in mei met 4,3 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Voor de eerste vijf maanden bij elkaar opgeteld gaat het om een toename van 6,7 procent. De brancheorganisatie vindt een mogelijke verklaring voor die toenames in de accijnsverlaging die op 1 april inging. “Toen zagen we de verkoop al toenemen, dus wellicht heeft het daarmee te maken, maar dat kun je pas echt zien vanaf juni/juli, toen ook de buurlanden een verlaging hebben doorgevoerd. Dan zou de verkoop weer afnemen als dit effect er inderdaad is.”

In het geval van LPG was de afzet in mei 11,5 procent groter, over de eerste vijf maanden genomen zelfs 20,5 procent. “Dat is onder meer een gevolg van toegenomen retro-fit inbouw van LPG, hetgeen op zijn beurt zeer waarschijnlijk weer het gevolg is van de hoge prijzen aan de pomp voor benzine”, aldus de NOVE.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.