Nozzle benzine tanken

EU-buitenlandchef: boycot Russische olie de goede keuze

Foto: TankPro

De Europese Unie hoeft niet te wanhopen over de gevolgen van de sancties die zij Rusland heeft opgelegd. Dat zei EU-buitenlandchef Josep Borrell maandag na overleg met de buitenlandministers van de EU-landen. Onder andere de brandstofprijzen zijn na het invoeren van de sancties juist tot recordhoogtes gestegen.

Borrell spreekt zich met nadruk uit tegen “Europese leiders die hebben gezegd dat de sancties een vergissing waren”. Hij verwijst naar critici als de Hongaarse premier Viktor Orbán. Volgens hen snijdt de EU vooral zichzelf in de vingers. De Russische economie en oorlogsmachine lijken vooralsnog minder te lijden onder de strafmaatregelen dan in Brussel was verwacht en gehoopt, terwijl de brandstofprijzen hier de afgelopen maanden juist door het dak gingen.

Niet verslappen

De EU moet evenmin verslappen in het aanpakken van Rusland, onderstreept de EU-buitenlandchef. De sancties treffen Rusland wel degelijk, stelt hij. De afgelopen dagen strooide hij al met cijfers die dat zouden moeten aantonen. Hij relativeert dan weer de tol die Europa betaalt door hogere kosten van energie, een grote klacht van de critici van de sancties. Na het overleg met de buitenlandministers haalde hij zelfs een grafiek tevoorschijn om te tonen dat de olieprijs sinds de aankondiging van een Europees olie-embargo juist is gedaald.

De ‘sanctiemoeheid’ die sommigen in de EU bespeuren kan Europa zich niet veroorloven, waarschuwt de hoogste diplomaat van de unie verder. Daar gokt de Russische president Vladimir Poetin juist op, zo weet hij zeker. Borrell vraagt om “strategisch geduld”.

Angst voor recessie

De Nederlandse adviesprijzen voor bijvoorbeeld Euro 95 en diesel zijn de afgelopen weken inderdaad gedaald, blijkt uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers. Zo wordt nu gemiddeld genomen door de vijf grote oliemaatschappijen een bedrag geadviseerd van 2,32 euro voor een liter benzine. Dat was op het hoogtepunt in juni nog 2,50 euro.

Dat de prijzen langzaam dalen, heeft volgens NU.nl vooral te maken met de angst voor economische tegenspoed dit jaar. De vrees bestaat dat de hoge inflatie, mede het gevolg van de hoge brandstofprijzen, tot een recessie zal leiden. “Daarom speculeren financiële markten op een daling van de vraag naar olie, waardoor de prijzen dalen.”

De waarde van een dollar en een euro zijn momenteel nagenoeg gelijk. Omdat olie in dollars wordt afgerekend, is de prijsdaling aan de pomp wel minder groot.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.