Foto: Pixabay

Belgische accijnsverlaging voor benzine en diesel verlengd

Foto: Pixabay

De Belgische ministerraad gaat akkoord met het verlengen van de tijdelijke accijnsverlaging voor benzine en diesel. Automobilisten betalen nu tot 31 december 2022 minder accijns op brandstof. Dat is drie maanden langer dan de voorheen gestelde einddatum van 30 september. 

Het voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem wordt daarmee goedgekeurd. Nu de hoge (brandstof)prijzen aanhouden, wil de Belgische overheid de koopkracht van de bevolking beschermen. Van Peteghem stelde eerder al voor om de accijnzen te verlagen tot het Europees minimum, maar zo ver gaat de regering dus niet.

Samen met de accijnsverlaging werd op 16 maart ook een ‘cliquet-systeem’ ingevoerd waarmee de accijnstarieven in geval van prijsdalingen opnieuw op het niveau van voor de energiecrisis worden gebracht. “Ook de toepassing van dit systeem wordt verlengd tot 31 december 2022”, aldus het ministerie. Op 1 januari 2023 zullen de accijnstarieven weer teruggebracht worden naar het niveau van 2022.

Sindsdien de accijnsverlaging dit voorjaar besparen automobilisten bij onze zuiderburen 17,5 cent per liter brandstof, wat neerkomt op zo’n tien euro voor een volle tank. In Nederland is de geplande einddatum voor de tijdelijke accijnsverlaging sowieso al 31 december.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.