Euro en dollar evenveel waard, brandstofprijs mogelijk omhoog

Foto: Pixabay / vrij te gebruiken

De euro was dinsdagochtend voor het eerst in ongeveer twintig jaar evenveel waard als de dollar. De import van ruwe olie in Europa zal als gevolg daarvan ook meer gaan kosten, omdat olie en andere grondstoffen in dollars worden afgerekend. Ook de prijs aan de pomp zal daardoor mogelijk verder omhoog gaan.

De Europese eenheidsmunt daalde kortstondig tot exact 1,0000 dollar en bereikte daarmee het zogeheten pariteitsniveau, waarbij 1 euro precies evenveel waard is als 1 dollar. De laatste keer dat de euro dat niveau bereikte was eind 2002. Na het bereiken van pariteit trok de euro weer wat in waarde aan tegenover de dollar.

De eenheidsmunt staat al enige tijd onder druk door het toenemende risico op een recessie in het eurogebied. Dit voedt de speculatie op de financiële markten dat de Europese Centrale Bank (ECB) voorzichtiger zal zijn met het verhogen van de rente in de eurozone. De ECB heeft aangegeven de rente later deze maand met 0,25 procentpunt te gaan verhogen om de hoge inflatie te bestrijden. Het zou de eerste renteverhoging zijn in meer dan tien jaar. De centrale bank heeft ook gehint op verdere renteverhogingen in de komende maanden.

De euro verliest ten opzichte van de dollar al langere tijd aan waarde. Naast het waardeverlies van de euro zijn onder andere ook belastingen en de algemene olieprijs van invloed op wat we aan de pomp betalen. Zo ligt de olieprijs ligt al langer boven de 100 dollar per vat. Voor diesel speelt ook nog mee dat veel diesel in Europa gemaakt wordt van Russische olie. Vanwege sancties tegen dat land sinds de inval in Oekraïne is ook die brandstof duurder.

Ook volgend jaar hoge prijs

Ook volgend jaar blijven de olieprijzen nog hoog, verwacht oliekartel OPEC. In de eerste prognose voor 2023 geeft de organisatie voor olieproducerende landen aan dat de vraag hoger blijft dan het aanbod. Dat zorgt voor aanhoudend hoge prijzen.

OPEC voorziet dat de vraag naar olie sneller groeit dan de extra productie. Dat verschil kan oplopen tot 1 miljoen vaten per dag. Om dat gat te dichten zouden de landen van het oliekartel flink meer olie moeten gaan oppompen, maar verschillende landen als Angola en Nigeria hebben nu al moeite om alle olie te produceren die ze volgens de onderlinge afspraken mogen. Dat komt onder meer door onderinvesteringen, maar ook door politieke instabiliteit.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.