In 2021 meer autokilometers afgelegd op benzine

Het aantal autokilometers dat in 2021 werd afgelegd met een benzineauto bedroeg 75,4 miljard, blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Dat is 4,5 procent meer dan het jaar ervoor. De afstand gereden op diesel en LPG neemt daarentegen al een aantal jaar af.

Het totaal van 103,4 miljard kilometers die de Nederlandse personenauto’s in 2021 aflegden in binnen- en buitenland, betekent een stijging van 2,8 procent ten opzichte van 2020. Ondanks deze stijging was het aantal afgelegde kilometers nog altijd lager dan voor de coronapandemie. In 2019 werd namelijk 122,5 miljard kilometer gereden met de auto, 18,5 procent meer dan in 2021. In mei sprak het Kennisinstituut Mobiliteit (KiM) de verwachting uit dat het niveau van het wegverkeer in heel 2022 weer boven het pre-covid niveau van 2019 uit zal komen

Sterke stijging elektrisch

De op diesel afgelegde autokilometers daalden in 2021 met 10,7 procent ten opzichte van 2020. Het aantal LPG-kilometers ging met 2,4 procent omlaag. Daar tegenover staat wel dat het aantal kilometers gereden met een volledig elektrische auto met 66,5 procent toenam. Ook met plug-in hybride auto’s werd meer gereden (27,5 procent).

(De tekst gaat verder onder de grafiek)

Gereden kilometers per brandstof

“Voor beide types geldt dat deze toename deels werd veroorzaakt door een toename van dit soort auto’s: er waren in 2021 38,5 procent meer volledig elektrische auto’s op de weg dan een jaar eerder, en 37,2 procent meer plug-in hybrides. In totaal werd bijna 6 procent van alle autokilometers afgelegd met een volledig elektrische auto of een plug-in hybride”, aldus het CBS.

Meeste kilometers in Flevoland

Een Nederlandse personenauto reed in 2021 gemiddeld 10,6 duizend kilometer, bijna 10,5 duizend in 2020 en 12,9 duizend in 2019. Volgens de voorlopige cijfers werd het afgelopen jaar vooral in Almere veel gereden: 12,2 duizend kilometer. Twee andere Flevolandse gemeenten completeren de top drie: Lelystad en Zeewolde, met beide gemiddeld 11,3 duizend kilometer per auto. Gemiddeld reden auto’s in particulier bezit op de Waddeneilanden de minste kilometers. Inwoners van Terschelling maakten gemiddeld 6,6 duizend kilometer per auto.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.