DNV: waterstof geen oplossing voor personenauto’s, wel voor deel vrachtwagens

Beeld: Remco Nieuwenbroek

Waterstof wordt op mondiale schaal geen toekomstige brandstof voor personenauto’s. Dat voorspelt risicobeheerder en verzekeraar DNV in het recent uitgebrachte rapport ‘Hydrogen Forecast to 2050’. In het zware wegtransport liggen er wél kansen voor waterstof, maar de ontwikkelingen zullen waarschijnlijk te traag verlopen om de klimaatdoelen te halen. 

Op dit moment rijdt wereldwijd ongeveer 1 procent van de auto’s elektrisch, stelt DNV in het rapport. Tegen 2050 zullen elektrische auto’s het personenwagenpark domineren. In het wegtransport zullen fossiele brandstoffen op mondiaal niveau echter nog altijd ruim in de meerderheid zijn.

Lichte bedrijfsvoertuigen

“Ondersteund door push-and-pull-strategieën is in vele delen van de wereld een begin gemaakt met de invoering van elektrische voertuigen. Voortdurende beleidsondersteuning, zoals emissiereductiedoelstellingen en een verbod op de verkoop van voertuigen met een verbrandingsmotor, zal het gebruik van EV’s verder stimuleren en zo de totale kosten drukken”, aldus de onderzoekers.

Ook de lichte bedrijfsvoertuigen zullen in de toekomst voornamelijk door elektriciteit worden aangedreven, aangezien ze dezelfde kosten- en infrastructuurvoordelen hebben als personenauto’s. Daarnaast is toegang tot het elektriciteitsnet gemakkelijker te realiseren dan tankstations voor waterstof, stelt DNV. Bovendien zou de veiligheid investeerders en ontwikkelaars ervan weerhouden te investeren in deze stations, aangezien er ‘al voorbeelden zijn geweest van incidenten bij waterstoftankstations die het gebruik van waterstof in voertuigen voor langere tijd hebben stilgelegd’.

Zwaar wegtransport

Terwijl personenauto’s en lichte bedrijfswagens dus voornamelijk elektrisch worden, is dat anders voor het zwaardere lange-afstandstransport. Voor deze commerciële voertuigen liggen er volgens het rapport ‘duidelijke kansen voor waterstoftoepassingen’. “Wij verwachten dat biomethaan, zowel zuiver als gemengd met aardgas, een overgangsrol zal spelen bij het koolstofvrij maken van het zware vervoer en op lange termijn plaats zal maken voor elektriciteit en waterstof.” In het geval van waterstof zullen met name derivaten als methanol een sleutelrol gaan spelen, maar op grote schaal wel pas eind 2030.

Daartegenover staat dat de batterij-elektrische technologie voor zwaar transport de afgelopen jaren levensvatbaarder is geworden. Ook is de dichtheid van het laadnetwerk toegenomen in vergelijking met het nog steeds ‘dunne netwerk van waterstoftankstations’ wereldwijd.

“Waterstof werd lang gezien als de enige oplossing om zware vrachtwagens koolstofvrij te maken, maar zoals de zaken er nu voor staan, zullen batterij-elektrische oplossingen waarschijnlijk een behoorlijk aandeel in dit segment krijgen. Ook wordt nu aangenomen dat langere afstanden haalbaar zijn voor elektrische vrachtwagens, maar niet de langste afstanden. Daarom verwachten wij dat waterstof slechts een kleine rol zal spelen in het wegtransport, met name in het zware langeafstandsvervoer per vrachtwagen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

1 reactie op “DNV: waterstof geen oplossing voor personenauto’s, wel voor deel vrachtwagens”

Henk Broeksteeg|16.06.22|15:46

Het rapport van DNV is ongefundeerd en gebaseerd op enkel aannames en verwachtingen en nergens wordt verwezen naar (wetenschappelijk) onderzoek. Verder wordt aangenomen dat een brand bij een waterstof station de pomphouders zal afschrikken terwijl het gevaar bij het gebruik LPG veel groter is. Elektrificatie betekent wachttijden bij het “tanken“ en overbelasting van het net. Het werkelijke probleem is het gebrek aan visie en daadkracht van onze overheid de afgelopen 15 jaren.

Henk Broeksteeg

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.