Benzineprijs in grensprovincies ondanks Duitse accijnsverlaging niet omlaag

De benzineprijzen bij de Nederlandse tankstations in de grensstreek zijn ondanks de accijnsverlaging in Duitsland niet naar beneden gegaan om zo bijvoorbeeld interessanter te blijven voor klanten in de regio. In plaats daarvan stegen de prijzen bij de stations in Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen, net als in de rest van Nederland.

Dat blijkt uit transactiegegevens van mobiliteitspasaanbieder MultiTankcard. Het bedrijf vergeleek de gemiddelde prijzen van een liter Euro 95 per provincie in de week vóór (22 tot en met 31 mei) en de week na (1 tot en met 8 juni) de accijnsverlaging in Duitsland. “Als we kijken naar de overgang van eind mei naar begin juni, dan zien we geen enkel effect van de Duitse accijnsverlaging die op 1 juni is ingevoerd. De Nederlandse prijzen stijgen, ook in de grensprovincies, trendmatig door.”

Goedkoopste stations

Bovendien waren in de week vóór de accijnsverlaging nog vijf van de tien goedkoopste tankstations in ons land gevestigd in een grensprovincie. In de week erna zijn dat er nog maar drie van de tien. “Van de drie stations in de grensprovincies die nog wel in de top 10 staan, liggen er twee erg dicht bij de grens: Duiven en Heumen”, aldus MultiTankcard.

Tot en met maart gingen de brandstofprijzen in heel Nederland hard omhoog. In april daalden de bedragen vervolgens flink door de accijnsverlaging hier, waarna ze in de daaropvolgende maanden weer stegen tot hoogtes van begin maart. Het verschil tussen een tankbeurt aan de snelweg en niet-snelweg bleef de gehele periode zo’n 14 eurocent in het voordeel van de niet-snelweglocaties.

Groningen voordeligst

Van de provincies die grenzen aan Duitsland was een automobilist in de eerste week van juni het goedkoopst uit voor een liter benzine in Groningen (2,33 euro). Daarna volgen Drenthe (2,35 euro) Overijssel (2,36 euro), Gelderland (2,37 euro) en tot slot Limburg (2,38 euro).

Ondanks de accijnsverlaging van zo’n 35 cent die begin juni in Duitsland inging, gaan ook de prijzen daar inmiddels weer over de twee euro heen. Maar, dat is dus nog wel altijd een stuk minder dan hier.

Lees ook:

MultiTankcard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.