LNG Rolande Meer G&V Energy Group

Rolande opent derde LNG-station in België

Foto: Rolande

Rolande heeft in samenwerking met G&V Energy Group haar derde LNG-station in België geopend. De nieuwste locatie is te vinden aan de Londenstraat in Hoogstraten, letterlijk tegen de Nederlandse grens aan.

Het onbemande tankstation, gelegen aan de drukke A1, heeft twee pompen voor LNG. Dagelijks kunnen er 150 voertuigen met die brandstof getankt worden, waarbij een snelle tankbeurt zonder lange wachttijden volgens de partijen gegarandeerd is. Vrachtwagenchauffeurs konden bij het station al langer terecht voor diesel.

Grote vraag klanten

“Wij geloven in ‘groener’ transport dat tegelijkertijd rendabel is”, aldus Jolon van der Schuit. Volgens de ceo van het Tilburgse Rolande zijn LNG en Bio-LNG daar de aangewezen brandstoffen voor. “Met bio-LNG bespaart zwaar wegtransport 99,8 procent aan CO2-uitstoot ten opzichte van diesel en dragen we bij aan de doelstelling van de Europese Commissie om in 2030 klimaatneutraal te opereren.” Met reguliere LNG zou tot 17 procent CO2-uitstoot gereduceerd worden ten opzichte van fossiele diesel.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

G&V Energy Meer
Klanten kunnen bij het tankstation van G&V Energy Group in Hoogstraten nu ook LNG tanken. Foto: Rolande

Dat het nieuwe LNG-station in Hoogstraten/Meer werd gerealiseerd, had te maken met de vraag van ‘heel wat grote transporteursklanten’. “Deze locatie ligt op één van de belangrijkste verkeersassen voor transit transport door België”, zegt Xavier Dewulf. “Bij zwaar vervoer kan LNG momenteel nog steeds de beste oplossing bieden op deze vraag. Naast deze locatie staan dit en volgend jaar nog enkele belangrijke locaties op de planning, waaronder Zellik en Waregem die openen in september”, vervolgt de ceo van G&V Energy Group.

Dekkend netwerk

De twee overige LNG-stations die de bedrijven al samen realiseerden zijn te vinden in Antwerpen en Habay. Van der Schuit: “Met dit nieuwe station bouwen we verder aan een Europa-dekkend LNG-netwerk. In België is dat nu op orde, maar ook daar zullen we komend jaar nog meer stations toevoegen. Dat is een extra stimulans voor ondernemers in het zwaar goederenverkeer om over te stappen op duurzamer wegtransport.”

Alle drie de locaties zijn onderdeel van het BIOLNG4EU project. Dit wordt voor 50 procent gefinancierd uit het Connecting Europe Facility programma dat een verdere uitrol van (bio-)LNG in het wegtransport stimuleert. Als onderdeel van het project investeert Rolande de komende jaren ook in de productie van bio-LNG.

Rolande is op dit moment marktleider op het gebied van LNG in Nederland. Het bedrijf ontwikkelt, bouwt en exploiteert een eigen netwerk van (Bio-) LNG-tankstations in Europa. Dat netwerk bestaat inmiddels uit 21 locaties in Nederland, België en Duitsland. G&V Energy Group is op haar beurt de grootste onafhankelijke speler op de Belgische markt van tankstations. Het bedrijf exploiteert meer dan 200 car- en truckstations onder zowel de eigen vlag als die van Esso, Shell, TotalEnergies, Q8, Enora (CNG) en dus Rolande (LNG).

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.