FvD start petitie tegen ‘onredelijke accijnzen’ op brandstof

Forum voor Democratie (FvD) is een petitie gestart tegen de hoge accijnzen op brandstof. De politieke partij vindt dat het ‘uitmelken van de Nederlandse automobilist moet stoppen’. Binnen een dag tijd werd de oproep door bijna 17.000 personen ondertekend. 

De petitie zet in op het ‘fors en permanent verlagen’ van de accijnzen op brandstof. “Het probleem van de hoge brandstofprijzen wordt ontzettend breed gevoeld in de samenleving. Nederlandse automobilisten worden financieel keihard geraakt, behalve als zij beschikken over dure, gesubsidieerde elektrische auto’s. Dat is een duidelijke politieke keuze”, zegt persvoorlichter van FvD Tom Russcher.

“Kijk maar naar de landen om ons heen, waar de belasting op brandstof veel lager is, en mensen dus ook veel goedkoper kunnen tanken. In Nederland worden benzine- en dieselrijders gezien als melkkoe. We hopen met heel autorijdend Nederland een vuist te maken tegen het kabinet.”

Afdwingen

De adviesprijs bereikte woensdag voor een liter Euro 95 volgens UnitedConsumers een recordhoogte van ruim 2,50 euro, ondanks de accijnsverlaging die op 1 april inging. Volgens FvD was die verlaging dan ook te klein. “Bovendien gaat het slechts om een tijdelijke maatregel. Omdat de accijnzen in Nederland (nog steeds) absurd hoog zijn, zou je kunnen stellen dat de Nederlandse regering in vergelijking met andere landen de ultieme gereedschapskist heeft om de brandstofprijs op korte termijn te laten dalen. Ze kunnen gewoon de accijns verlagen. Daar wordt alleen geen gebruik van gemaakt. Met deze petitie willen we dat nu afdwingen.”

Ook noemt de partij de accijnzen op benzine, diesel en LPG ‘volstrekt onredelijk’, omdat er ook nog eens btw overheen komt. “Belasting op belasting dus. In totaal praten we over een belastingpercentage van bijna 50 procent op brandstof. Dat moet drastisch omlaag. De accijnzen verlagen is een eerste stap.”

Overigens is niet iedereen even enthousiast over de petitie. Op sociale media vragen verschillende personen zich af waar het ontbrekende geld dan vandaan moet komen. Ook wordt de oproep ‘populistisch’ genoemd omdat de partij inspeelt op ‘de frustratie van de Nederlanders’.

Petitie Vlaanderen

In Vlaanderen werd een soortgelijke petitie gestart door de partij Vlaams Belang. Ook die werd in korte tijd veelvuldig ondertekend (ruim 22.500 keer). Toch komt de Vlaming er ten opzichte van de Nederlander nog goed vanaf, stelt Russcher. “Dat blijkt ook uit het feit dat veel Nederlanders die langs de grens wonen ervoor kiezen om in Vlaanderen te tanken.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.