Slimme Bandenpomp

Slimme Bandenpomp wint mede door hoge brandstofkosten snel aan populariteit

Band op Spanning heeft de mijlpaal van 1 miljoen gebruikers behaald. De gratis te gebruiken bandenpompen van de organisatie zijn inmiddels op 155 locaties in heel Nederland te vinden, waaronder bij tien tankstations. “Het wordt steeds meer verwacht vanuit de automobilist dat deze service wordt aangeboden om veilig en zuiniger te rijden”, zegt directeur Laurens Drogendijk. 

Welke exacte bandenpomp tijdens de miljoenste sessie gebruikt werd, is niet bekend. Locaties die volgens de oprichter een grote kans maken zijn het Tango-tankstation in Nieuwegein, Milieustraat De Stits in Leidsche Rijn en een vestiging van GAMMA in Den Haag. Maar welke het was, is volgens hem eigenlijk ook niet zo relevant. “Het belangrijkste is dat er ruim 1 miljoen keer van onze bandenpompen gebruik is gemaakt.”

Sterke groei

Band op Spanning, dat opereert zonder winstoogmerk, werd elf jaar geleden opgericht met als doel om de onderspanning in autobanden op te lossen en zo een bijdrage te leveren aan het klimaat. Een auto met opgepompte banden verbruikt bijvoorbeeld minder brandstof en stoot dus ook minder CO2 uit. Sinds de start in 2011 werd volgens Band op Spanning in totaal ruim 3 miljoen liter aan brandstof bespaard, wat neerkomt op 13.000 ton CO2-uitstoot. “Bovendien heeft bijna niemand meer kleingeld op zak, dus onze gratis te gebruiken bandenpompen worden extra gewaardeerd”, vertelt Drogendijk.

Bij de organisatie merken ze dat er steeds meer interesse is in de Slimme Bandenpomp, vooral ook met het oog op duurzaamheid. Gemiddeld plaatst de organisatie nu drie nieuwe bandenpompen per week. De verwachting is dat het huidige aantal komend jaar zelfs verdubbelt. De provincie Gelderland wil er bijvoorbeeld één plaatsen in elke gemeente.

Naast duurzaamheid hebben ook de prijzen aan de pomp invloed op de groeiende populariteit van het concept. “We merken sowieso een stijging in gebruikersaantallen. Dat wijten we aan de gestegen brandstofprijzen, maar ook aan het mooie voorjaarsweer. Het is altijd lastig dit goed te onderscheiden.”

Klanten keren terug

Ondanks dat automobilisten uiteindelijk minder brandstof nodig zullen hebben als hun banden goed opgepompt zijn, zorgt de service bij het tankstation er volgens de oprichter wel voor dat klanten mogelijk vaker terugkeren naar de locatie. Ook omdat ze het idee krijgen dat ze ‘echt geholpen worden’, zeker in tijden van zeer hoge brandstofkosten.

Gebruikers kunnen via het touchscreen hun auto opzoeken en de juiste bandenspanning instellen. Ze krijgen daarbij direct in beeld te zien hoeveel euro ze kunnen besparen. “Ook dat helpt om nog eens vaker terug te komen. Bovendien realiseren steeds meer organisaties en bedrijven zich dat het plaatsen van een gratis te gebruiken bandenpomp een lokaal zichtbare oplossing biedt waar iedereen enthousiast over is.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Slimme Bandenpomp
De Slimme Bandenpomp toont op het scherm wat de ideale bandenspanning is. Foto: Band op Spanning

Waarschuwing

Voor de auto’s waar de bandenspanning ‘gevaarlijk laag’ blijkt, wordt op het scherm ook direct een waarschuwing gegeven en een advies uitgebracht van wat de automobilist kan doen om toch veilig te blijven rijden, legt Drogendijk uit. “Dat voorkomt ongelukken en scheelt dus direct ook schade of erger. Steeds meer locaties signaleren deze verbeterde werking en het belang om de eigen bezoekers en klanten netjes te waarschuwen voor het gevaar van een gevaarlijke band. Dat is eveneens een goede service.”

Drogendijk nodigt tankstationhouders en -eigenaren uit om ook een Slimme Bandenpomp, die functioneert op zonne-energie, te plaatsen. “Het is onze ambitie alle automobilisten een bandenpomp in de buurt te bieden en wij gaan er ruim 2.500 plaatsen. Dat kan dus ook goed bij tankstations, zo blijkt uit de huidige plaatsingen. Het zou mooi zijn als er meer volgen en daar zetten wij ons ook voor in door de kosten fors te verlagen. Daar hebben we onder andere sponsoren en subsidies voor gevonden. Zo kunnen we nog een beperkt aantal Slimme Bandenpompen met 60 tot wel 80 procent korting plaatsen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.