Adviesprijs Euro 95 breekt record uit maart

De gemiddelde landelijke adviesprijs (GLA) voor een liter Euro 95 is woensdag een fractie hoger dan op 10 maart: 2,504 euro. Een kleine twee maanden geleden werd met 2,502 euro nog de hoogste benzineprijs ooit in Nederland genoteerd. Dat record is dus, ondanks de accijnsverlaging, weer uit de boeken. 

Dat blijkt uit gegevens van UnitedConsumers. Het consumentencollectief houdt de adviesprijzen van Shell, BP, Total, Texaco en Esso sinds het begin van deze eeuw bij. In de praktijk betalen automobilisten de adviesprijzen vaak alleen langs de snelweg.

Accijnsverlaging 1 april

Op 1 april werd de accijns op benzine nog met 17,3 eurocent per liter verlaagd. Voor een liter diesel ging de prijs met 11,1 cent naar beneden en LPG en LNG werden tijdelijk 4,1 eurocent goedkoper. De accijnsverlagingen gelden tot het einde van het jaar. Op de dag waarop deze maatregel inging, werd voor Euro 95 nog een prijs van 2,46 euro geadviseerd. Afgelopen week werd dat adviesbedrag al gepasseerd, waardoor de accijnsverlaging weer compleet verdampt is. Maar, zonder de accijnsverlaging zou de prijs van een liter Euro 95 nu zelfs al op 2,67 euro zitten.

Voor een liter diesel wordt op dit moment een bedrag van 2,22 euro geadviseerd. Dat zit nog iets verder van het record vandaan. De hoogste geregistreerde prijs, eveneens op 10 maart, was 2,38 euro. De dag voor de accijnsverlaging was dit bedrag 2,29 euro.

Nog een accijnsverlaging

Uit een poll van TankPro bleek onlangs dat een groot aantal personen in de tankstationbranche voorstander is van een nieuwe accijnsverlaging. In ieder geval de komende drie maanden waarin Duitsland de accijnzen ook naar beneden gebracht heeft. Dat moet de massale uittocht van automobilisten in de grensstreek naar het land remmen. Volgens verschillende media vielen tijdens het Pinksterweekend net over de grens zelfs pompen droog vanwege de grote toestroom van Nederlanders.

Maar dat de accijns op korte termijn nogmaals verlaagd wordt, lijkt onwaarschijnlijk. Het kabinet is niet van plan om snel met extra maatregelen te komen om de koopkracht te verbeteren. In augustus wordt normaal gesproken opnieuw gekeken naar de de koopkracht van burgers. “Dat zal nu weer gebeuren”, zei minister Carola Schouten vrijdag.

Hogere olieprijs

Ook van een prijsdaling voor olie lijkt op korte termijn geen sprake. Volgens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs kan de olieprijs zelfs naar 140 dollar per vat stijgen door de grote vraag en het krappe aanbod op de oliemarkt. Momenteel ligt de prijs nog op zo’n 120 dollar, wat dus zou betekenen dat de brandstofprijzen aan de pomp ook verder stijgen.

Onder andere de vraag naar olie vanuit China neemt toe nu de coronalockdowns in het land langzaam worden versoepeld. Verder is er een lagere olieproductie van Rusland door de economische sancties tegen het land vanwege de Russische invasie van Oekraïne. Sinds begin dit jaar is de olieprijs volgens de bank met meer dan 50 procent gestegen, wat ook een gevolg is van het economische herstel na de coronapandemie.

Prijzen aan de pomp staan overigens niet alleen in Nederland op recordhoogte. Zo werd dit weekend in Groot-Brittanië de hoogste prijs ooit genoteerd. De gemiddelde prijs van een liter benzine bedraagt daar nu circa 178 pence, omgerekend 2,08 euro. Dat is dus nog wel altijd goedkoper dan in Nederland.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.