Couche-Tard en EG Group in gesprek over megafusie

De eigenaren van het Canadese Couche-Tard zijn al weken in gesprek met EG Group over de mogelijke overname van dat bedrijf. Daarmee zouden twee van de grootste spelers in de wereld van de tankstations met een gezamenlijke omzet van 66 miljard euro bij elkaar komen.

Het Britse EG Group is eigendom van de miljardairs Mohsin en Zuber Issa. Het bedrijf exploiteert rond de 6.000 vestigingen in Europa, Noord-Amerika en Australië. Volgens de laatste opgave telt EG Fuel zo’n 530 vestigingen in ons land en nog eens 233 in België. Couche-Tard presenteert zich als exploitant van gemakswinkels maar die zijn grotendeels gevestigd op eigen tankstations. Het aantal vestigingen bedraagt wereldwijd meer dan 14.000. Het Canadese bedrijf heeft onder de naam Circle-K rond de 3.000 tankstations in Noorwegen, Zweden, Denemarken, de Baltische Staten, Polen, Rusland en Ierland.

15 miljard euro

De fusiegesprekken zijn eerst onthuld door de Wall Street Journal. Die meldt dat er aan EG Group een prijskaartje hangt van ruim 15 miljard euro. De gebroeders Issa hebben vorig jaar tot veler verrassing voor 8 miljard de grote Britse supermarkt Asda overgenomen van de Amerikaanse winkelgigant WalMart. Nu hebben ze samen met hun vaste investeringspartner TDR Capital hun oog laten vallen op drogisterijketen Boots. TDR Capital is in ons land onder meer bekend als eigenaar van LeasePlan en van haar verkooptak CarNext die vorig jaar is verkocht aan het eveneens Britse Constellation Automotive Group.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Ruud Peys

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.