Van Kessel Groningen

Greenpoint gaat tank- en laadstation bouwen in Groningen

Greenpoint gaat een tank- en laadstation bouwen op bedrijventerrein Westpoort in Groningen. Het station wordt onderdeel van de Zero Emission Shared Smart Hub (ZESS Hub). De hub (foto) heeft als doel om vervoersstromen uit de regio te verzamelen, combineren en verduurzaamd de binnenstad in te laten gaan.

Binnen de hub zal Greenpoint HVO en snelladers voor elektrische trucks faciliteren. Bovendien is er de ambitie om ook waterstof aan te bieden op de locatie. Naar de mogelijkheden voor die brandstof wordt nog onderzoek gedaan.

Dieselvrije binnenstad

Vanaf 2025 wordt de Groningse binnenstad, net als veel andere binnensteden, een zero-emissiezone voor vracht- en bestelauto’s. ZESS Hub biedt een oplossing voor ondernemers die vanaf 2025 met uitstootvrij transport de binnenstad moeten bedienen, maar niet (rendabel) kunnen investeren in een duurzaam transportmiddel.

Voertuigen die al wel elektrisch zijn, kunnen terecht op het laadplein. Zo hoeven ze niet naar een laadpunt gereden te worden en kunnen de trucks efficiënter worden ingezet. De hub pakt volgens de partijen drie problemen aan: de verduurzamingsdoelen, de optimalisatiedoelstelling van de logistiek en het verhogen van de leefbaarheid in de binnenstad. “Daarnaast geeft dit concept een stimulans aan de regionale economische ontwikkeling.” Iedere ondernemer kan gebruik maken van de faciliteit.

1,5 miljoen euro

Het initiatief draagt ook bij aan de ambitie van provincie Groningen om logistiek in 2035 te verduurzamen. Het inzetten van HVO vormt daarin een belangrijk onderdeel. Een van de investeerders van het project is het Nationaal Programma Groningen, een samenwerkingsverband van Rijk, provincie en gemeenten. Het programma investeert 1,5 miljoen euro in de hub. Met het hele project is ruim 20 miljoen euro gemoeid.

Greenpoint is onderdeel van de Van Kessel Groep, een bedrijf dat actief is in de verkoop en distributie van (duurzame) brandstoffen en smeermiddelen. Van Kessel exploiteert daarnaast 36 tankstations in Zuid-Nederland. Onder de naam Greenpoint heeft het bedrijf een netwerk van twaalf multi-energy-stations met duurzame brandstoffen, een waterstoftankstation in Nieuwegein (in samenwerking met Hysolar) en plaatst het bijvoorbeeld laadpleinen bij bedrijven. Het tankconcept Greenpoint werd in 2015 opgericht.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.