Oliereuzen boeken megawinsten door oplopende brandstofprijzen

Het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco heeft over het eerste kwartaal van dit jaar een winst van 39,5 miljard dollar (37,9 miljard euro) in de boeken gezet. Dat betekende een stijging met 82 procent op jaarbasis. Het grootste olieconcern ter wereld profiteerde van de oplopende olie- en gasprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De resultaten van het concern zijn in lijn met die van andere oliereuzen als Shell, TotalEnergies en BP die eerder ook al recordwinsten bekendmaakten.

In de meetperiode werd olie zo’n 45 procent duurder. Daarbij pompte Saudi Aramco van januari tot en met maart gemiddeld 10,2 miljoen vaten olie per dag op. Dat was circa een vijfde meer dan een jaar eerder. Er werd door Saudi-Arabië meer olie geproduceerd als onderdeel van de afspraken met de landen van oliekartel OPEC en diens bondgenoten.

TotalEnergies maakte al bekend dat de omzet in het eerste kwartaal uitkwam op 9 miljard dollar, omgerekend 8,5 miljard euro. Dat is drie keer zo veel als een jaar eerder. Daar houdt het bedrijf een nettowinst van 4,9 miljard dollar van over. Shell boekte in de eerste drie maanden van het jaar een nettowinst van 7,1 miljard dollar, omgerekend zo’n 6,7 miljard euro. Zonder de miljardenafboeking op zijn Russische activiteiten wist BP het resultaat eveneens flink op te voeren dankzij de hogere brandstofprijzen. De aangepaste nettowinst kwam uit op 6,25 miljard dollar, meer dan waar analisten rekening mee hadden gehouden.

Grote afschrijvingen

Wel moest een deel van de grote bedrijven ook flink inleveren door hun (gedeeltelijke) vertrek uit Rusland. Zo moest het Britse BP een afschrijving doen van 29,3 miljard dollar, omgerekend 27,9 miljard euro. BP waarschuwde eerder al dat zijn belofte om af te willen van een belang van bijna 20 procent in het Russische staatsoliebedrijf Rosneft miljarden zou kosten. De oliegigant was bijna dertig jaar actief in Rusland.

Het grote Amerikaanse olieconcern ExxonMobil moest een afschrijving van 3,4 miljard dollar (3,2 miljard euro) in de boeken zetten voor het vertrek uit Rusland. Tegelijkertijd profiteerde ook dat bedrijf volop van de hoge energieprijzen door het conflict. De winst van ExxonMobil, het grootste oliebedrijf van de Verenigde Staten, kwam uit op 5,5 miljard dollar. Dat is inclusief de afboeking in Rusland. In het eerste kwartaal van 2021 werd een winst behaald van 2,7 miljard dollar. De totale omzet bedroeg 90,5 miljard dollar, tegen meer dan 59 miljard dollar een jaar terug.

Verkoop Shell-stations

Onlangs werd eveneens duidelijk dat Shell miljarden moet afschrijven op de Russische bezittingen. Het bedrijf maakte afgelopen week bekend dat Lukoil de Russische tankstations en de smeermiddelenfabriek in het land overneemt. Hoeveel geld de Russische branchegenoot betaalt voor Shell Neft, zoals het Russische bedrijfsonderdeel heet, is niet naar buiten gebracht.

Het gaat om ruim vierhonderd tankstations in tientallen Russische steden. Die waren al voorlopig stilgelegd in afwachting van een mogelijke verkoop. Ook de activiteiten bij de smeermiddelenfabriek in Torzjok ten noordwesten van Moskou werden voorlopig gestaakt. Shell bevestigde eerder al dat er gesprekken liepen met een geïnteresseerde partij.

Door deze stap is Shell nog niet meteen helemaal weg uit Rusland. Het concern kondigde vanwege de Russische inval in Oekraïne eerder al aan zijn activiteiten in Rusland af te willen stoten. Daaronder vallen ook investeringen in gasprojecten. Shell denkt dat verkoop aan Lukoil voor het einde van het jaar kan worden afgerond. Toezichthouders zullen de deal nog moeten goedkeuren. Het is de bedoeling dat de meer dan 350 medewerkers van Shell Neft overgaan naar de nieuwe eigenaar. Lukoil geeft aan juist te willen groeien met tankstations in Rusland. Datzelfde zou gelden voor de productie van smeermiddelen.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.