Gidara Energy Rotterdam methanol

Rotterdam krijgt nieuwe biodieselfabriek, FinCo Fuel wordt grote afnemer

Foto: GIDARA Energy persbericht

Haven Rotterdam krijgt een nieuwe faciliteit voor de productie van biobrandstoffen: Advanced Methanol Rotterdam (AMR). Een van de grote, beoogde afnemers van de methanol wordt FinCo Fuel.

In de fabriek, een project van GIDARA Energy en het Havenbedrijf Rotterdam, zal niet-recyclebaar afval omgezet worden in geavanceerde methanol. De hernieuwbare brandstof zal fossiele brandstoffen vervangen, wat volgens de partijen een aanzienlijke CO2-besparing oplevert. De brandstof is onder andere te gebruiken in het wegvervoer, de scheepvaart en de luchtvaart.

90.000 ton

In de fabriek in de Rotterdamse haven zal jaarlijks ongeveer 90.000 ton hernieuwbare methanol geproduceerd worden door de omzetting van 180.000 ton plaatselijk, niet-recyclebaar afval dat momenteel wordt verbrand. De CO2 die daarbij vrijkomt zal worden afgevangen en naar kassen in de regio worden getransporteerd. De reststoffen zullen worden gebruikt voor de cementproductie en andere stromen zoals ammoniak en zouten zullen worden verkocht en gebruikt als grondstof voor andere industrieën en als strooizout. Zo ontstaat er volgens GIDARA een ‘circulair concept’.

Het is de bedoeling dat de fabriek in 2025 operationeel is. Als de vergunning is ontvangen, zal in de eerste helft van 2023 begonnen worden met de constructie. Vorig jaar kondigde GIDARA Energy Advanced Methanol Amsterdam aan, ook een faciliteit voor hernieuwbare brandstoffen. Deze zal als blauwdruk dienen voor AMR, want deze twee installaties zullen identiek zijn.

Onder Finco Fuel vallen onder andere GoodFuels, Dalergy Group en Gulf Nederland.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.