tankstation Supertank Delft

NEa: Klimaatdoelstelling voor vervoerssector in 2021 gehaald

Foto: Nico Schinkelshoek

De klimaatdoelstelling voor de vervoerssector is in 2021 is gehaald. Dat is te danken aan de inzet van biobrandstoffen, meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa).

Om de Europese en Nederlandse klimaatdoelstellingen voor de vervoerssector te halen, moest brandstofleveranciers er volgens de NEa voor zorgen dat de CO2-uitstoot van hun brandstoffen in 2021 fors daalde: met 6 procent ten opzichte van 2010. Er was vorig jaar uiteindelijk sprake van een daling van 6,3 procent, ofwel 2,4 miljoen ton minder CO2-uitstoot.

Bedrijven die fossiele brandstoffen aan Nederlands vervoer leveren zijn verplicht om elk jaar een bepaald aandeel daarvan te vervangen door hernieuwbare energie. Deze zogeheten jaarverplichting bedroeg in 2021 17,5 procent. Een jaar eerder was dat nog 16,4 procent. Omdat het totale benzine- en dieselniveau vanwege de coronamaatregelen vrijwel gelijk bleef aan 2020, steeg de hoeveelheid gebruikte hernieuwbare energie alleen vanwege dit verhoogde verplichte percentage, aldus de NEa.

Grondstoffen biobrandstoffen

De in Nederland gebruikte biobrandstoffen werden in 2021 voor 85 procent gemaakt van afvalstoffen, een stijging van 4 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarmee blijft Nederland één van de koplopers in Europa, stelt de autoriteit. Gebruikt frituurvet is nog altijd de belangrijkste grondstof voor het product, maar het aandeel van afvalstoffen als putvetten en flotatieslib neemt verder toe.

Vanaf dit jaar geldt er vanwege de nieuwe wet- en regelgeving RED2 een nieuwe limiet van 10 procent voor brandstoffen gemaakt uit gebruikt frituur- of dierlijk vet. Deze limiet is met name bedoeld om de inzet van andere afvalstoffen te stimuleren. In 2021 lag de inzet van biobrandstoffen uit deze vetten overigens al onder die limiet.

Geen palmolie

De inzet van voedsel- en voedergewassen wordt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beperkt, met een limiet van maximaal 5 procent in 2021. In Nederland werd afgelopen jaar slechts 1,3 procent biobrandstoffen geleverd uit gewassen, wat Europees gezien ‘erg weinig’ is. Palmolie en soja zijn net als in eerdere jaren in Nederland niet ingezet voor biobrandstoffen.

Opvallend is volgens de NEa verder de toegenomen inzet van afval voor benzinevervangers, bijvoorbeeld zetmeelslurrie, een grondstof uit de zetmeel verwerkende industrie. Enkele jaren geleden werden benzinevervangers zoals ethanol nog bijna volledig gemaakt uit gewassen, maar de inzet van afval groeit ook daar.

De NEa verwacht in juli een uitgebreid rapport te publiceren over de resultaten van 2021.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.