Nederlanders blijven ook na accijnsverlaging langzamer rijden

Automobilisten zijn amper sneller gaan rijden op de snelweg nadat de prijzen van benzine en diesel zijn verlaagd. Nog steeds rijden veel bestuurders langzamer dan voor de oorlog in Oekraïne. Het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) vermoedt dat mensen snelheid minderen om brandstof te besparen.

In maart zijn de prijzen van benzine en diesel snel opgelopen toen de grote brandstofproducent Rusland een oorlog begon tegen Oekraïne. Het viel onderzoekers van NDW toen op dat automobilisten op 37 procent van de snelwegen gemiddeld meer dan een kilometer per uur langzamer zijn gaan rijden. De derde week van maart is hier vergeleken met de laatste week van februari.

Accijnsverlaging

Op 1 april is de accijns op benzine met 17,3 cent verlaagd en die op diesel met 11,1 cent. Dit om automobilisten tegemoet te komen. Het lijkt er niet op dat mensen door de verlaging van de brandstofprijzen het gaspedaal veel harder hebben ingedrukt op de snelweg. Tussen half maart en vorige week zijn automobilisten slechts een fractie harder gaan rijden, 0,04 kilometer per uur.

De accijnswijziging heeft “geen effect” op de gemiddelde snelheid volgens een woordvoerder van het NDW, die erop wijst dat de brandstofprijzen nog steeds aan de hoge kant zijn. Een liter Euro 95 kost dinsdag 2,22 euro aan de pomp en een liter diesel 2,12 euro, zo meldt consumentencollectief United Consumers.

Zuiniger rijden

“Zoals veel bestuurders weten en ook in veel auto’s te zien is, is een auto zuiniger wanneer hij 100 kilometer per uur rijdt dan wanneer hij met 130 kilometer per uur over de snelweg raast”, schreven de onderzoekers eerder over de reden waarom automobilisten hun snelheid zouden minderen.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.