Foto: Jumbo / VDL / DAF

Overheid wil met subsidie meer schone vrachtwagens op de weg krijgen

Foto: Jumbo / VDL / DAF

De overheid stelt vanaf 9 mei een subsidie beschikbaar voor ondernemers die ‘schone vrachtwagens’ aanschaffen. Het gaat daarbij om voertuigen die elektrisch of op waterstof rijden. De drempel om te investeren in een schoon alternatief wordt met zo’n subsidie lager, verwacht het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Volgens het ministerie zet Nederland daarmee een ‘volgende stap op weg naar een volledig schoon wagenpark in 2050’. Staatssecretaris Heijnen: “Elektrische vrachtwagens zijn een stuk duurder dan dieselvrachtwagens. Daarom geven we ondernemers die overstappen een financieel steuntje in de rug. Ik hoop dat de elektrische vrachtauto op de weg straks net zo normaal is als de elektrische personenauto.”

Hoe hoog de subsidie is, hang af van het soort vrachtwagen en de grootte van het bedrijf. Hoe kleiner het bedrijf, hoe hoger de subsidie. De subsidieregeling loopt tot begin 2027. Er is momenteel 40 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Derde van CO2-uitstoot

Zwaar verkeer zorgt voor ruim een derde van de CO2-uitstoot en 70 procent van de stikstofuitstoot van het al wegverkeer wereldwijd, stelt het ministerie. Het kabinet wil dat het hele wegverkeer zonder uitlaatgassen rijdt in 2050. “Elektrisch rijden wordt voor particulieren, ondernemers met een bestelbus, busbedrijven en nu ook transportbedrijven steeds aantrekkelijker.”

Om te zorgen dat de vrachtwagens ook overal kunnen laden en tanken, zijn overheden samen met de netbeheerders druk aan de slag om te zorgen dat er genoeg laadpalen en waterstoftankstations bijkomen, aldus het ministerie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.