Rechtspraak

Tankstation Doetinchem mag eindelijk verplaatst worden

Na jaren procederen en gemeentelijk geblunder mag tankstation Wenting eindelijk gaan verkassen naar een nieuwe locatie aan de Oostelijke Randweg in Doetinchem. De Raad van State verwierp woensdag de bezwaren van een aantal omwonenden van de nieuwe bedrijfslocatie. Het bestemmingsplan waarmee de verplaatsing juridisch mogelijk wordt gemaakt, is nu definitief goedgekeurd.

Het gemeentebestuur van Doetinchem vindt het Fieten Olie-tankstation met LPG op de huidige locatie aan de Wijnbergseweg niet meer wenselijk. Tankstations met LPG horen volgens het gemeentebestuur niet in een woonomgeving te staan. Maar de gemeenteraad van Doetinchem weigerde aanvankelijk het bestemmingsplan dat door het gemeentebestuur was voorgelegd, vast te stellen. Dat gebeurde na bezwaren van de omwonenden.

Wenting ging daartegen in beroep bij de Raad van State en die oordeelde dat de weigering onterecht was. Wenting haalde dus zijn gelijk. De gemeenteraad moest een nieuwe beslissing nemen en daarop werd besloten om het bestemmingsplan toch vast te stellen.

Omwonenden boos

Dat besluit viel helemaal verkeerd bij de omwonenden van de nieuwe bedrijfslocatie. Ze wezen de Raad van State op onenigheid binnen de gemeenteraad over het verplaatsen van het tankstation.

Maar volgens de Raad is dat niet van belang. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad de plooien gladgestreken en in meerderheid de verplaatsing alsnog goedgekeurd. Voor de Raad van State restte alleen nog de vraag of dit bestemmingsplan goed rekening houdt met alle belangen die daarbij spelen. Dat is volgens de Raad het geval.

Natuurgebied

Een van de belangrijkste bezwaren van de omwonenden is dat het tankstation op de nieuwe locatie een bedreiging vormt voor het achtergelegen natuurgebied De Zumpe. Verder zou het bestemmingsplan gebaseerd zijn op verouderd beleid. De noodzaak om tankstations met LPG te verplaatsen naar locaties buiten de bebouwde kom, zou er niet meer zijn. Veel auto’s rijden elektrisch, stellen de omwonenden.

Volgens de Raad is het door omwonenden achterhaald genoemde beleid niet achterhaald. Het is nog steeds geldend beleid en dus kan de gemeenteraad de verplaatsing daarop baseren. De gevolgen voor het natuurgebied worden volgens de Raad ook voldoende beperkt door onder meer een groene inpassing van het tankstation. Bovendien is de locatie van het tankstation zelf ook geen onderdeel van het natuurgebied.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Adrie van der Wel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tankstation Doetinchem mag eindelijk verplaatst worden | TankPro.nl
Rechtspraak

Tankstation Doetinchem mag eindelijk verplaatst worden

Na jaren procederen en gemeentelijk geblunder mag tankstation Wenting eindelijk gaan verkassen naar een nieuwe locatie aan de Oostelijke Randweg in Doetinchem. De Raad van State verwierp woensdag de bezwaren van een aantal omwonenden van de nieuwe bedrijfslocatie. Het bestemmingsplan waarmee de verplaatsing juridisch mogelijk wordt gemaakt, is nu definitief goedgekeurd.

Het gemeentebestuur van Doetinchem vindt het Fieten Olie-tankstation met LPG op de huidige locatie aan de Wijnbergseweg niet meer wenselijk. Tankstations met LPG horen volgens het gemeentebestuur niet in een woonomgeving te staan. Maar de gemeenteraad van Doetinchem weigerde aanvankelijk het bestemmingsplan dat door het gemeentebestuur was voorgelegd, vast te stellen. Dat gebeurde na bezwaren van de omwonenden.

Wenting ging daartegen in beroep bij de Raad van State en die oordeelde dat de weigering onterecht was. Wenting haalde dus zijn gelijk. De gemeenteraad moest een nieuwe beslissing nemen en daarop werd besloten om het bestemmingsplan toch vast te stellen.

Omwonenden boos

Dat besluit viel helemaal verkeerd bij de omwonenden van de nieuwe bedrijfslocatie. Ze wezen de Raad van State op onenigheid binnen de gemeenteraad over het verplaatsen van het tankstation.

Maar volgens de Raad is dat niet van belang. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad de plooien gladgestreken en in meerderheid de verplaatsing alsnog goedgekeurd. Voor de Raad van State restte alleen nog de vraag of dit bestemmingsplan goed rekening houdt met alle belangen die daarbij spelen. Dat is volgens de Raad het geval.

Natuurgebied

Een van de belangrijkste bezwaren van de omwonenden is dat het tankstation op de nieuwe locatie een bedreiging vormt voor het achtergelegen natuurgebied De Zumpe. Verder zou het bestemmingsplan gebaseerd zijn op verouderd beleid. De noodzaak om tankstations met LPG te verplaatsen naar locaties buiten de bebouwde kom, zou er niet meer zijn. Veel auto’s rijden elektrisch, stellen de omwonenden.

Volgens de Raad is het door omwonenden achterhaald genoemde beleid niet achterhaald. Het is nog steeds geldend beleid en dus kan de gemeenteraad de verplaatsing daarop baseren. De gevolgen voor het natuurgebied worden volgens de Raad ook voldoende beperkt door onder meer een groene inpassing van het tankstation. Bovendien is de locatie van het tankstation zelf ook geen onderdeel van het natuurgebied.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Adrie van der Wel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.