LeasePlan: vinden laadpunt een nachtmerrie

Bron: eigen foto Remco

Het gebrek aan laadinfrastructuur is nog steeds een groot obstakel voor de verdere acceptatie van elektrische auto’s in Europa. “Een beschikbaar oplaadpunt vinden is een nachtmerrie’’, zegt ceo Tex Gunning van LeasePlan over de 2022 EV Readiness Index.

In dat document analyseert LeasePlan in hoeverre 22 Europese landen gereed zijn voor de ‘elektrische voertuigen revolutie’. De index is gebaseerd op drie factoren: het aantal registraties van elektrische auto’s, de volwassenheid van de EV-infrastructuur en de stimuleringsmaatregelen van de overheid in elk land.

Gebrek aan overheidsactiviteiten

Gunning: “Het totale gebrek aan overheidsactiviteiten voor de EV-infrastructuur leidt tot een tekort aan laadmogelijkheden in Europa. Nu de EV-prijzen dalen en meer rijders overschakelen op elektrisch, is het vinden van een beschikbaar laadstation steeds meer een nachtmerrie. Dit rapport moet een ‘wake-up call’ zijn voor beleidsmakers in heel Europa: urgente investeringen zijn noodzakelijk in een samenhangende Europese laadinfrastructuur.”

“Elektrisch rijden is één van de meest effectieve manieren om de klimaatverandering te bestrijden en regeringen moeten het voor iedereen makkelijker, niet moeilijker, maken om over te stappen’’, vervolgt hij.

Nederland op tweede plek

Noorwegen blijft, zoals al jaren het geval is, het land dat voorop loopt bij de invoering van elektrisch rijden en alles wat daarbij komt kijken. Ons land staat opnieuw op een tweede plaats. Groot-Brittannië, waar de overheid wél investeert in meer laadpunten, is gestegen naar een derde plaats. Oostenrijk en Zweden zijn de respectievelijke nummer vier en vijf met België op een zesde plaats. Finland staat op zeven terwijl Duitsland pas op nummer acht tevoorschijn komt. Ver onderaan de lijst bungelen de Tsjechische Republiek en Polen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Ruud Peys

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.