Tijdelijke accijnsverlaging Duitsland gaat 1 juni in

Zapfsäulen an einer Aral Tankstelle in Nahaufnahme.

De accijnsverlaging op benzine en diesel in Duitsland zal vanaf 1 juni gelden en heeft een duur van drie maanden. Dat meldt het Duitse ministerie van Financiën dinsdag. Op 24 maart werd al met de maatregel ingestemd, maar het was nog onduidelijk wanneer deze zou ingaan.

De accijns op een liter benzine gaat bij onze oosterburen tot en met 31 augustus met 30 eurocent omlaag, voor diesel gaat het om een verlaging van 14 eurocent. De belastingtarieven op energie worden daarmee verlaagd tot het Europees minimum. De accijnsverlaging kost de Duitse overheid naar verwachting zo’n 3,15 miljard euro.

Tweede noodpakket

De aanval op Oekraïne heeft de al gespannen situatie op de energiemarkten verslechterd, stelt het ministerie. De pogingen om het land zo snel mogelijk onafhankelijk te maken van Russische olie kunnen deze ontwikkeling verergeren. “De brandstofprijzen, die als gevolg van de oorlog opnieuw aanzienlijk zijn gestegen, zijn op korte termijn een niet te voorziene last geworden voor veel burgers.”

Het gaat volgens een woordvoerder van het Duitse ministerie om een tweede noodpakket. “Daarin zijn vergaande maatregelen opgenomen om de energiekosten op korte termijn tijdelijk te verlichten. Het omvat onder meer een verlaging van de energiebelasting op brandstof”, laat ze weten aan TankPro. Het pakket is gericht op zowel individuen als de economie in het algemeen. Met name de sectoren handel en logistiek moeten ervan profiteren.

Prijs aan pomp

Het zou overigens kunnen dat klanten niet direct het verlaagde tarief betalen aan de pomp. Dat hangt volgens het ministerie namelijk af van de brandstoffen die al ingekocht zijn voor 1 juni. “De belasting wordt geheven op het tijdstip waarop de goederen aan de belastingentrepot worden onttrokken en dus ver vóór het verbruik door de eindverbruikers. Dit kan betekenen dat brandstof die wordt verkocht in de eerste dagen na de belastingverlaging, nog steeds wordt belast tegen het oorspronkelijke tarief. Dit effect zou echter ook moeten doorwerken in het voordeel van de eindverbruikers wanneer de maatregel afloopt, omdat brandstof dan, ondanks de afschaffing van de verlaging van het belastingtarief, nog tijdelijk tegen het lagere tarief zal worden belast.”

Inmiddels dalen de brandstofprijzen in het land wel wat. De recordprijzen van ver boven de twee euro die in maart betaald moesten worden, worden nu niet meer aangetikt. Voor een liter diesel werd volgens automobielclub ADAC zondag een gemiddelde prijs van 1,99 gevraagd, voor een liter Euro 95 was dat 1,96 euro.

In Nederland werden de accijnzen op 1 april verlaagd. De maatregel geldt hier tot het einde van het jaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.