Fastned verwacht dit jaar flinke uitbreiding van netwerk

Fastned verwacht haar netwerk in 2022 met 65 stations uit te breiden. Het is de bedoeling dat het Nederlandse snellaadbedrijf nog dit jaar ten minste 253 stations uitbaat. Eind 2021 stond de teller op 188. 

In het eerste kwartaal van 2022 werden de eerste stappen al gezet om die ambitie te behalen, blijkt uit de kwartaalcijfers die het bedrijf dinsdag bekendmaakte. Er werden namelijk dertien nieuwe stations geopend: vier in Nederland, twee in Duitsland, drie in België, twee in Frankrijk en twee in het Verenigd Koninkrijk. Wel werden er kortetermijnconcessies voor drie pilotstations in Den Haag beëindigd. Aan het einde van het eerste kwartaal kwam het totaal daarom uit op 198 stations in zes landen.

Verworven locaties

In de eerste drie maanden werden daarnaast nog eens 25 nieuwe locaties verworven om stations te bouwen. Het ging onder andere om achttien nieuwe snellaadstations langs de belangrijke snelwegen in Noord-Frankrijk. Voor het land staan nu in totaal 35 laadplekken op de planning, die in 2022 geopend moeten worden. Ceo Michiel Langezaal noemt het winnen van de aanbesteding een erkenning van de kwaliteit van het laadconcept. “Hoewel de uitdagingen in de wereldwijde toeleveringsketen en de volatiele energie- en grondstoffenprijzen een impact blijven hebben op de markten waarin we actief zijn, zijn we ervan overtuigd dat we de groei van ons Europese snellaadnetwerk in 2022 kunnen versnellen.”

In het jaarverslag van 2021 waarschuwde de onderneming dat onder andere door de internationale maatregelen tegen Rusland, waaronder sancties en kapitaalcontroles, verstoringen kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld bij leveranciers van laadapparatuur en grondstoffen voor de bouw van stations. Daardoor loopt de uitrol van het netwerk mogelijk vertraging op.

Drie keer zoveel omzet

Naast de bouw van nieuwe stations verwacht Fastned de capaciteit van bestaande stations ook uit te breiden door met name in Nederland en Duitsland ongeveer 190 extra opladers te installeren. Als gevolg daarvan zal het totaal aantal laders eind 2022 zijn gestegen tot 1.200, ten opzichte van 759 eind vorig jaar.

In het eerste kwartaal van 2022 steeg de omzet van het bedrijf naar 5,7 miljoen euro, wat bijna drie keer zoveel is als in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze stijging is volgens het snellaadbedrijf het gevolg van een grotere vraag naar laden als gevolg van de sterke verkoop van elektrische voertuigen in alle markten waarin Fastned actief is, ondanks dat het thuiswerkadvies dit kwartaal nog invloed had op het wegverkeer en de vraag naar opladen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.