Olieprijs weer bijna op niveau van voor Russische invasie

Foto: Pixabay

De olieprijzen zijn maandagochtend verder gedaald en hebben inmiddels bijna het niveau bereikt van voor de Russische invasie in Oekraïne. Dat komt vooral doordat het aantal coronabesmettingen in China blijft toenemen. Dat land is de grootste importeur van olie ter wereld.

De grootste besmettingshaard is de miljoenenstad Shanghai. Zondag werden daar meer dan 26.000 nieuwe coronabesmettingen gemeld ondanks strikte lockdownmaatregelen. De lockdown heeft al tot verstoringen geleid in de haven van de stad.

Meer olie markt op

Eind vorige week maakten de lidstaten van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) bekend het komende halfjaar een recordaantal vaten uit hun strategische oliereserves op de markt te brengen. In totaal gaat het om 240 miljoen vaten. De Verenigde Staten en andere lidstaten zoals Japan, Duitsland en Nederland willen zo de olieprijzen drukken.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde maandagochtend rond 07.30 uur met 2,4 procent tot 95,94 dollar. De hoogste prijs die op 23 februari werd bereikt, de dag voor de Russische invasie van Oekraïne, was 93,90 dollar. Brentolie, de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten, Europa en Afrika, werd 2,3 procent goedkoper op 100,46 dollar per vat.

Prijsverlaging aan de pomp

Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de olieprijzen hard gestegen, wat de inflatie aanjaagt. Daardoor wordt de koopkracht van huishoudens ondermijnd en loopt de economie schade op. De brandstofprijzen zijn met de olieprijs ook fors gestegen en onder meer Nederland heeft daarom de accijns op benzine en diesel tijdelijk verlaagd.

De brandstofprijzen in Nederland dalen waarschijnlijk, met een vertraging, nog verder in navolging van de olieprijzen. Dat verwacht marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De olie- en brandstofprijzen zijn aan elkaar gekoppeld maar volgens Van Selms worden prijsverhogingen aan de pomp altijd sneller doorgevoerd dan prijsverlagingen.

“Kijk naar Shell”, zegt hij. “Die hebben net miljarden afgeschreven vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat nodigt niet uit tot een prijsverlaging.” Vorige week maakte het olie- en gasconcern bekend tot 5 miljard dollar af te schrijven op zijn bezittingen in Rusland. Shell wil Rusland verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne.

Meer factoren

Er zijn meer factoren die de prijs aan de Nederlandse pomp bepalen zoals de koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. Als de dollar duurder wordt ten opzichte van de euro dan zal een daling van de olieprijzen minder impact hebben op de brandstofprijzen.

(Bron: ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.