tankstation Supertank Delft

Benzineprijs stijgt in jaar tijd met 36 procent, grote drukte bij tankstations na prijsdaling

Automobilisten waren in maart bij het tanken ruim 36 procent meer kwijt dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Toen de prijs aan de pomp op vrijdag 1 april met zo’n 20 eurocent omlaag ging vanwege de accijnsverlaging, vonden consumenten dan ook massaal hun weg naar de tankstations, blijkt uit een analyse van ING Research.

Consumentengoederen en -diensten waren in maart 9,7 procent duurder dan een jaar eerder. Dat betekent volgens het CBS dat de inflatie de afgelopen maand het hoogste was na april 1976. In februari was de inflatie nog 6,2 procent. De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had een sterk effect op deze ontwikkeling. De gemiddelde prijs van een liter Euro 95 aan de pomp steeg van 2,05 euro in februari naar 2,29 euro in maart. Voor diesel steeg de prijs van 1,74 euro naar 2,12 euro.

50 procent meer transacties

Na de accijnsverlaging vorige week gingen consumenten veel vaker naar de pomp dan normaal. Het aantal pinbetalingen bij tankstations lag volgens ING op 1 april bijna 50 procent hoger dan gebruikelijk (de periode vóór de coronacrisis). “Ook op zaterdag 2 april lag het aantal nog bijna 20 procent hoger. Niet alleen is er veel vaker getankt, het gemiddeld bedrag lag op 1 en 2 april ook zo’n 20 procent hoger dan normaal.”

(De tekst gaat verder onder de grafiek)

ING grafiek

Net voordat de accijnsverlaging inging, werd er juist minder getankt. Ten opzichte van het gebruikelijke aantal lag het aantal transacties op 31 maart volgens de analisten ruim 20 procent lager. “Tegelijkertijd zien we dat er vlak voor de accijnsverlaging gemiddeld ook lagere bedragen per tankbeurt werden afgerekend. Kennelijk gooiden sommige consumenten de tank ook wat minder vol.”

Tanken over grens

Dat er eind maart minder getankt werd en begin april juist veel meer, is volgens de onderzoekers te verklaren door verschillende factoren. Zo kozen sommige automobilisten ervoor hun tankbeurt even helemaal uit te stellen tot na de accijnsverlaging. Anderen hadden eerder in de aanloop richting 1 april wel wat getankt, maar gooiden de tank nu weer helemaal vol. Ook kwam het voor dat minder frequente tankers het moment van de prijsdaling aangrepen om te tanken. Een vierde verklaring is dat door de accijnsverlaging het prijsverschil met het buitenland kleiner is geworden. Voor sommige automobilisten, die over de grens tankten, loont het daardoor minder om de grens over te gaan voor brandstof.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.