Duitsland verlaagt accijns op brandstof

Zapfsäulen an einer Aral Tankstelle in Nahaufnahme.

De Duitse regering komt met een reeks maatregelen om huishoudens te helpen met de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Zo komt er onder meer een tijdelijke verlaging van de accijns op benzine en diesel.

De accijns op benzine gaat met 30 cent per liter omlaag en die op diesel met 14 cent. Wanneer de accijnsverlaging van drie maanden ingaat is niet duidelijk. In Nederland gaat de brandstofaccijns per 1 april omlaag, op benzine met 17 cent en op diesel met 11 cent. In België zijn de accijnzen op brandstof al verlaagd.

OV stimuleren

Ook wordt het openbaar vervoer in Duitsland veel goedkoper, om mensen te stimuleren vaker de auto te laten staan. Een maandticket kost de komende drie maanden nog maar 9 euro. Verder krijgen mensen in de bijstand opnieuw een eenmalig bedrag van 100 euro, bovenop een vergelijkbaar bedrag dat eerder al was toegezegd. Daarnaast ontvangen belastingbetalers een vergoeding van 300 euro en gaat de kinderbijslag met een eenmalig bedrag van 100 euro omhoog.

Minister van Financiën Christian Lindner zei dat dit pakket maatregelen van de regeringscoalitie aantoont dat mensen in Duitsland kunnen rekenen op de overheid om te handelen in de crisis die is veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. In totaal is met het pakket maatregelen een bedrag gemoeid van 15 miljard euro.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.