Betalen ING pinnen

ING: Consumenten passen hun tankgedrag aan vanwege hoge prijzen

New ING Deb_Cred Cards 2018

De pin-omzet bij tankstations steeg het afgelopen half jaar een stuk minder hard dan de gemiddelde brandstofprijs, blijkt uit een analyse van transactiedata door ING Research. Dat zou betekenen dat autobezitters de pijn in hun portemonnee hebben verzacht door hun tankgedrag aan te passen.

De gemiddelde prijs van een liter Euro 95 steeg ten opzichte van een half jaar geleden met 30 procent. Volgens ING steeg de pin-omzet bij tankstations in Nederland tijdens die periode met zo’n 15 procent, de helft dus. Door naar goedkopere locaties te gaan of minder liters te tanken, verzachten huishoudens de pijn in hun portemonnee, stellen de onderzoekers.

(De tekst gaat verder onder de grafiek)

Grafiek ING brandstofprijzen
Grafiek: ING

“Consumenten hebben vooral geprobeerd de pijn van de dure brandstof te verzachten door de kosten per tankbeurt te drukken, niet door minder vaak dan normaal naar de pomp te gaan. Het aantal pintransacties ligt nog altijd rond het niveau van een half jaar geleden. Een economisch gezien heel logische manier waarop autobezitters de kosten per tankbeurt wel hebben gedrukt is door naar goedkopere tanklocaties te gaan, dus bijvoorbeeld minder aan de snelweg tanken. Een andere mogelijkheid om minder te hoeven afrekenen is de tank met minder brandstof dan normaal te vullen, en dus minder kilometers te maken”, meldt ING.

Slecht voor economie

Dit soort prijsstijgingen van goederen en diensten die hoofdzakelijk uit het buitenland gehaald worden (importen), pakken ongunstig uit voor de Nederlandse economie, menen de onderzoekers. Het bedrag dat huishoudens extra kwijt zijn aan brandstof vloeit dan namelijk grotendeels weg naar het buitenland en kan dus niet binnenlands worden besteed aan iets anders, bijvoorbeeld aan een restaurantbezoek of een uitje in het weekend.

“Hoe hard dit effect de economie uiteindelijk raakt, hangt af van hoe huishoudens reageren op de flink hogere brandstofprijzen. Dat huishoudens de toename van hun brandstofkosten hebben gedempt, lijkt goed nieuws voor de Nederlandse economie. Het betekent namelijk dat ze minder hoeven te bezuinigen op andere zaken.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.