Foto: Band op Spanning

Drukte bij Makro-tankstations sinds begin van explosieve prijsstijgingen

Foto: Band op Spanning

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande hoge brandstofprijzen, loopt het storm bij de zeven tankstations van Makro. De drukte is vooral te verklaren door de prijsstrategie die de groothandel hanteert.

Tussen 1 en 10 maart steeg de gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter Euro 95 van 2,24 euro naar het hoogste peil ooit: 2,50 euro. Dagelijks kwamen er volgens gegevens van consumentencollectief UnitedConsumers meerdere centen bij. Wie toch zo goedkoop mogelijk de tank wilde vullen en in (de buurt van) Amsterdam, Best, Breda, Delft, Duiven, Groningen of Nuth woont, kwam al snel bij een Makro-tankstation uit.

Makro in top 10

Uit transactiegegevens van MultiTankcard blijkt namelijk dat zes van de zeven tankstations die de groothandel exploiteert, in die periode tot de goedkoopste van Nederland behoorden. De hoogste ‘notering’ was er voor Makro Groningen, waar gemiddeld over de hele periode genomen een prijs van 2,08 euro gehanteerd werd. Alleen het Tamoil-tankstation in het Noord-Brabantse Steenbergen was in de eerste tien dagen van maart een fractie goedkoper. De top drie wordt gecompleteerd door Makro Breda, waar de prijs 2,09 euro bedroeg.

Bekijk hieronder de top 10 goedkoopste tankstations (Euro 95) volgens MultiTankcard tussen 1 en 10 maart 2022. 

 1. Tamoil Steenbergen – 2,074 euro
 2. Makro Groningen – 2,077 euro
 3. Makro Breda – 2,094 euro
 4. Shell Express Apeldoorn – 2,095 euro
 5. Tango Steenbergen – 2,102 euro
 6. Makro Duiven – 2,102 euro
 7. Makro Amsterdam – 2,106 euro
 8. Makro Delft – 2,107 euro
 9. Makro Best – 2,116 euro
 10. Tango Groningen – 2,117 euro

De goedkoopste zijn

Volgens Jurjen Worp, hoofd marketing bij Makro, was er de afgelopen weken tijdens de ‘explosieve prijsstijgingen’ inderdaad een toename van het aantal tankende klanten. “Makro hanteert al langer de strategie van de goedkoopste te zijn, bij structureel stijgende marktprijzen valt dat dan ook meer op. Door onze hoge volumes kunnen we goede inkoopprijzen onderhandelen en dat voordeel geven wij zoveel als mogelijk aan klanten.”

Het prijsverschil tussen snelwegpompen en andere pompen groeit daarnaast steeds verder, zien ze ook bij MultiTankcard. “In 2019 bedroeg dit verschil nog gemiddeld 11 cent per liter, dit jaar zien we verschillen van 13 tot ruim 15 cent per liter voor Euro 95. Los van de landelijke adviesprijs valt er ‘weg van de snelweg’ dus nog veel voordeel te halen voor de automobilist.”

Klanten in winkel

Als de periode wordt verlengd van 1 tot en met 22 maart, staan er nog steeds drie Makro-stations in de top 10. Het is daarmee deze maand nog altijd het meest terugkerende merk in het lijstje.

De lagere brandstofprijzen zijn volgens Worp bovendien een manier om klanten naar de winkels te krijgen. “Er ligt uiteraard een relatie tussen tanken en bezoekers in de winkels.” Cijfers hierover deelt het bedrijf niet.

Bekijk hieronder de top 10 goedkoopste tankstations (Euro 95) volgens MultiTankcard tussen 1 en 22 maart 2022. 

 1. Tamoil Steenbergen – 2,174 euro
 2. Tamoil Nieuwegein – 2,183 euro
 3. Makro Breda – 2,184 euro
 4. Tango Nieuwegein – 2,192 euro
 5. TotalEnergies Heumen – 2,194 euro
 6. Makro Duiven – 2,198 euro
 7. Tankstation Breda – 2,203 euro
 8. Tango Steenbergen – 2,204 euro
 9. Loogman Carwash Amstel – 2,206 euro
 10. Makro Groningen – 2,207 euro

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.