Russische vlag

TotalEnergies schort meer activiteiten in Rusland op

Foto: TotalEnergies

TotalEnergies heeft nieuwe stappen aangekondigd vanwege de ‘verscherping van het conflict’ in Oekraïne. De Franse multinational spreekt dinsdag in een verklaring over een geleidelijke opschorting van haar activiteiten in Rusland. Zo stopt het bedrijf onder andere met het aankopen van olie en olieproducten uit het land.

TotalEnergies werd de laatste tijd beschuldigd van medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden, omdat het in tegenstelling tot oliegiganten als Shell, BP en ExxonMobil doorging met de activiteiten in Rusland. In plaats van een volledige terugtrekking besloot TotalEnergies alleen om geen kapitaal meer te verstrekken voor nieuwe projecten. De beschuldigingen noemt het bedrijf overigens ‘ernstig en ongegrond’.

Medewerkers terughalen

Het bedrijf is minderheidsaandeelhouder in een aantal Russische ondernemingen: Novatek (19,4 procent), Yamal LNG (20 procent), Arctic LNG 2 (10 procent) en TerNefteGaz (49 procent). Deze bedrijven zijn geen Russisch staatseigendom, benadrukt TotalEnergies. De Fransen stellen dat er op 24 februari, de dag waarop de Russische invasie begon, maar elf gedetacheerden in deze Russische ondernemingen actief waren. Momenteel zijn dat er nog drie, die ook teruggehaald zullen worden. “TotalEnergies is dus begonnen met de geleidelijke schorsing van zijn activiteiten in Rusland, waarbij de veiligheid van de teams wordt verzekerd. TotalEnergies heeft ook besloten de ontwikkeling van zijn activiteiten op het gebied van batterijen en smeermiddelen in Rusland stop te zetten.”

Volledig afstand nemen van de projecten zou volgens TotalEnergies negatieve gevolgen hebben, omdat het vanwege de huidige sancties tegen Rusland onwaarschijnlijk is dat de aandelen door een niet-Russische koper overgenomen worden. “Zonder tegenprestatie afstand doen van deze belangen zou de Russische investeerders verrijken, wat in strijd is met het doel van de sancties.” Bovendien zou het opgeven van deze minderheidsbelangen van TotalEnergies geen gevolgen hebben voor de activiteiten en inkomsten van de bedrijven, aangezien deze bedrijven hun eigen werknemers hebben en autonoom worden beheerd.

Geen olie kopen

Gezien de verslechterende situatie in Oekraïne en het bestaan van alternatieve bronnen voor de bevoorrading van Europa, heeft TotalEnergies verder eenzijdig besloten geen contracten meer af te sluiten of te verlengen voor de aankoop van Russische olie en petroleumproducten. Uiterlijk tegen het einde van dit jaar zullen de producten niet meer gekocht worden. Sinds 25 februari is het bedrijf al gestopt met de handel op de spotmarkt in Russische aardolie en aardolieproducten.

Maandag besmeurden activisten het hoofdkantoor van TotalEnergies in Parijs omdat het bedrijf nog niet volledig uit Rusland is vertrokken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.