Oproep aan tankstationbranche: ‘Stop met tabaksverkoop’

Stop met de verkoop van sigaretten in tankstations, supermarkten en gemakszaken. Die oproep doen ruim twintig ziekenhuizen, elf organisaties en meerdere medisch specialisten dinsdag in het AD. 

“Wij vinden het onbegrijpelijk dat supermarkten, gemakszaken en tankstations een product verkopen dat zoveel schade berokkent. Zoveel leed veroorzaakt”, schrijven de partijen in een gezamenlijke brief. De ondertekenaars, waaronder kankerpatiënten, (long)artsen en KWF Kankerbestrijding, stellen dat bedrijven per direct een belangrijke bijdrage aan de oplossing kunnen leveren door te stoppen met de verkoop van tabaksproducten. “Doet u dit niet, dan helpt u de verslaving in stand te houden en stimuleert u de verkoop van ziekmakende producten.”

Rookvrije Generatie

De ondertekenaars, die zich in de tankstationbranche wenden tot bedrijven als Shell, BP, Esso en TotalEnergies, zien de sigaretten liever vandaag dan morgen uit de schappen verdwijnen. In plaats daarvan roepen ze op alleen nog tabak te verkopen in de tabaksspeciaalzaken, zodat kinderen minder makkelijk met de rookwaren in aanraking komen.

“We weten: zien roken, doet roken. Wij zetten ons al jaren in voor de Rookvrije Generatie. Elk kind verdient het om rookvrij te kunnen opgroeien, en zou niet verleid mogen worden om te gaan roken. Tabaksproducten horen daarom niet thuis in uw winkel. Daarin staan wij niet alleen: drie op de vier Nederlanders is voorstander van het verminderen van verkooppunten ter bescherming van hun kinderen.”

Toestroom tankstations

Volgens de brief blijkt uit gegevens van het IKNL dat er het afgelopen jaar 14.700 nieuwe longkankerpatiënten bijkwamen. Daarvan is na vijf jaar nog slechts 23 procent in leven. “Een diagnose die je leven op zijn kop zet. Tegelijkertijd een diagnose die voor het overgrote deel is te voorkomen.” Ruim 80 procent van de longkankergevallen wordt veroorzaakt door roken.

Vanaf 2024 mogen supermarkten sowieso geen tabaksproducten meer verkopen. De verwachting is dat er dan een grotere toestroom van klanten naar tankstations komt die daar hun sigaretten zullen halen.

Laat hieronder in de poll weten hoe jij over het stoppen van de tabaksverkoop in het tankstation denkt.

Moeten tankstations stoppen met de verkoop van tabak?

Heb je ervaringen met het onderwerp die je wil delen? Of wil jij je mening delen? Laat het weten aan de redactie. Reageren kan ook onder dit bericht.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.