Elektrisch laden

Elektrische auto’s steeds meer in trek bij particulieren

Elektrisch laden

Particulieren kiezen steeds vaker voor een elektrische personenauto. Het afgelopen jaar werd 21 procent van de elektrische auto’s op naam van een particulier gezet, terwijl dat in de periode 2015 tot en met 2019 nog gemiddeld 12 procent was. Dat blijkt uit een analyse van RAI Vereniging en BOVAG.

De groei is volgens BOVAG en RAI Vereniging met name te danken aan de invoering van de particuliere aanschafsubsidie en de introductie van steeds meer betaalbare modellen. Waar de de gemiddelde verkoopprijs van een elektrische auto in 2016 nog zo’n 80.000 euro was, is dat inmiddels ongeveer 51.000 euro: een daling van bijna 30.000 euro. De verwachting is dat die trend doorzet en er nog meer goedkopere EV’s worden geïntroduceerd, waardoor de particuliere EV-markt verder groeit.

Aanvragen subsidie

Sinds begin dit jaar werden in totaal 6.741 nieuwe elektrische auto’s geregistreerd ten opzichte van 2.375 in dezelfde periode in 2021. Het gaat daarbij om een stijging van 183 procent. Tot 10 maart was al voor bijna 43 miljoen euro aan subsidie aangevraagd, volgens de brancheorganisaties goed voor bijna 13.000 nieuwe EV’s.

De overgang naar elektrisch rijden helpt Nederland bij het behalen van zijn klimaatdoelstellingen, stellen zij. “Cruciaal hierbij is dat de nieuwverkoop voor zakelijk en particulier gebruik tot 2030 gestimuleerd blijft worden en dat de export van deze auto’s beperkt wordt. Hiermee ontstaat komende jaren ook een gezonde tweedehands markt in Nederland, waardoor elektrisch rijden voor nog meer particulieren betaalbaar wordt en meer CO2-winst kan worden behaald.”

Algemene toename

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal elektrische en hybride auto’s ook in bredere zin snel toeneemt. Begin 2021 telde Nederland nog 526.500 van deze voertuigen, op 1 januari 2022 waren dit er ruim 725.500: een stijging van bijna 38 procent in een jaar tijd.

Volgens vergelijkingssite Pricewise was op 1 januari 2021 bijna een op de zeventien personenauto’s in Nederland een elektrische of hybride auto. Inmiddels is dit voor meer dan een op de twaalf personenauto’s het geval. Het aantal auto’s dat rijdt op andere brandstoffen steeg het afgelopen jaar licht of daalde. Zo steeg het aantal benzineauto’s met slechts 0,7 procent en daalde het aantal personenauto’s dat op diesel rijdt met maar liefst 8,7 procent. De daling is het sterkst te zien in steden waar een milieuzone geldt.

Zoekopdrachten naar tweedehands

Ook de hoge brandstofprijzen dragen bij aan de populariteit van elektrische en hybride auto’s. Uit gegevens van autozoekmachines Gaspedaal.nl en Autotrack.nl blijkt dat de zoekopdrachten hiernaar de afgelopen maanden sterk zijn toegenomen. Ten opzichte van februari groeide het aantal zoekopdrachten naar elektrische occasions bij Gaspedaal.nl zelfs met de helft. Bij Autotrack.nl ging het om een toename van 37 procent.

Tegelijkertijd neemt het aandeel van benzineauto’s in de zoekopdrachten af. Iets meer dan de helft (52 procent) van de autozoekenden kijkt nog specifiek naar auto’s die op benzine rijden. Een jaar geleden was dat nog bijna 70 procent. Diesel werd de afgelopen maanden op de websites juist weer wat populairder, maar dat veranderde in maart.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.