REG biodieselfabriek

REG wil met ‘ultramoderne installatie’ biodiesel produceren uit moeilijkere grondstoffen

Foto: REG

De Renewable Energy Group (REG) gaat net over de Duitse grens een ‘ultramoderne voorbehandelingsinstallatie’ plaatsen. Daarmee wordt het volgens de producent en leverancier van biodiesel mogelijk om ook de moeilijkst om te zetten afvalvetten en -oliën te raffineren.

Zo kan bijvoorbeeld de moeilijk te verwerken, minder zuivere gebruikte frituurolie met de installatie omgezet worden tot biobrandstof. Om welke grondstoffen het verder gaat, meldt REG niet vanwege de concurrentiegevoeligheid van de informatie.

Biobrandstof naar Nederland

Het is de bedoeling dat de groep in de loop van 2023 afvalvetten kan raffineren met de installatie in Emden, vlakbij de Nederlandse grens. Door het project zullen de faciliteiten in Emden (tegenover Eemshaven) en Oeding (tegenover Winterswijk) beter in staat gesteld worden om hernieuwbare brandstof te produceren op basis van een grotere verscheidenheid aan brandstoffen, aldus het bedrijf.

Aangezien Nederland een Europese koploper is in het gebruik van duurzame biobrandstoffen, zal de investering volgens de REG ook gevolgen hebben voor het aanbod van biodiesel op de Nederlandse markt. Aan verplichtingen gebonden partijen moeten hun jaarlijkse quotum halen binnen de verschillende beschikbare hernieuwbare brandstofeenheden. “Geavanceerde grondstoffen zijn een van de moeilijkst te verwerken grondstoffen. Met een faciliteit die dit soort grondstoffen in de buurt van de Nederlandse markt kan verwerken, wordt het voor de deelnemers op de Nederlandse markt gemakkelijker om aan hun quotum te voldoen zonder dat de kwaliteit van de biodiesel verandert”, legt coördinator government affairs Job Barnhoorn uit.

Transitieperiode

Het Nederlandse kabinet erkende in februari in een brief naar aanleiding van kamervragen dat het overgrote deel van het wagenpark in 2030 en 2040 nog steeds een verbrandingsmotor zal hebben. Dat houdt volgens Barnhoorn in dat naast de omschakeling naar elektrische voertuigen, het gebruik van biobrandstoffen in deze transitieperiode naar zero-emissie van groot belang is om de CO2-uitstoot te verminderen en de Europese en Nederlandse klimaatdoelstellingen op tijd te halen. Voor de Nederlandse tankstationeigenaar wordt het makkelijker om daarin bij te dragen, aangezien de beschikbaarheid van geavanceerde biodiesel door de installatie groter wordt, aldus de coördinator.

Renewable Energy Group is een wereldwijde producent en leverancier van hernieuwbare brandstoffen met elf bioraffinaderijen in de Verenigde Staten en Europa. In 2020 produceerde Renewable Energy Group wereldwijd 1,7 miljoen ton schonere brandstof, ofwel bijna 2 miljard liter. Daarmee werd naar eigen zeggen 4,2 miljoen ton minder CO2 uitgestoten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.