Dure dollar maakt tankbeurt duurder dan bij olieprijsrecord 2008

De prijzen voor benzine, diesel en lpg aan de pomp stijgen donderdag opnieuw door de sterk opgelopen olieprijzen. Opvallend daarbij is dat de prijs voor een liter benzine nu veel hoger is dan in juni 2008, toen de prijs voor ruwe aardolie een record bereikte. De belangrijkste reden daarachter is de relatief dure dollar.

Volgens cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers stijgt de gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine donderdag met 0,8 cent tot 2,502 euro per liter. In juni 2008 was dat net geen 1,70 euro, terwijl de prijs voor de in Europa maatgevende Brentolie aan het einde van die maand een absolute recordprijs van 139,83 dollar per vat had bereikt.

Koers van dollar

“De belangrijkste reden is de koers van de dollar”, legt energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO uit over dat verschil. “Olie wordt in dollars afgerekend maar wij betalen onze benzine in euro’s. Toen was de euro zo’n 1,60 dollar waard en nu nog niet eens 1,10 euro, dus als je in euro’s betaalt ben je meer kwijt.”

In de tussenliggende jaren zijn bovendien de accijnzen en het btw-percentage op benzine in Nederland gestegen, stipt Van Cleef aan. Het is volgens hem niet zo dat oliemaatschappijen nu een groter deel van de verkoopprijs als winst opstrijken. “Die marges van een Shell of BP zijn altijd een vast percentage, dus dat verklaart het verschil niet.”

Olie blijft schaars

Automobilisten kunnen er beter niet op rekenen binnenkort goedkoper uit te zijn. Door de Russische inval in Oekraïne wordt er op de grondstoffenmarkten rekening mee gehouden dat het olierijke Rusland lange tijd wordt uitgesloten van de wereldhandel, waardoor olie schaars blijft. De Verenigde Staten kondigden dinsdag aan niet langer fossiele brandstoffen uit Rusland te kopen wegens de oorlog in Oekraïne.

“Besef goed, de oorlog kan binnenkort voorbij zijn, maar zolang Poetin aan de macht blijft houden die sancties stand”, zegt UnitedConsumers-oprichter Paul van Selms. “Dit is structureler dan eerdere pieken in de olieprijs. Een oorlog is nooit goed voor wereldwijde markten, maar met Rusland wordt een groot olieproducerend land uitgeschakeld.” Overigens daalden de olieprijzen woensdagavond fors. Een vat Amerikaanse olie zakte 11 procent in prijs tot 109,66 dollar. Brentolie werd bijna 12 procent goedkoper tot 112,70 dollar per vat.

Niet massaal grens over

Nederlanders kiezen er ondanks de hoge prijzen nog niet massaal voor om in het goedkopere België en Duitsland te gaan tanken. Volgens de Belangenvereniging Tankstations (BETA) gebeurt dit al langer, maar is, sinds brandstof door de oorlog in Oekraïne snel duurder is geworden, geen duidelijke verandering te zien. De angst is wel dat dit zal gebeuren als België besluit in te grijpen in de brandstofprijzen.

Volgens berichten in de media zou de Belgische regering kijken naar mogelijkheden om de snelle prijsstijging van brandstof in te dammen. “België denkt serieus na om de brandstofprijs aan te passen, dan kunnen wij niet achterblijven”, aldus BETA-voorzitter Ewout Klok. “Dat zou een drama zijn voor de pomphouder in de grensstreek. Die lopen leeg.” Volgens hem is al aan de pomp te zien dat Nederlanders “door het koopkrachtverlies veel minder geld uitgeven”. “De laatste twee weken zien we het toenemen dat mensen bewust rijden. De pompen krijgen het minder druk.”

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.