AVIA brandstof diesel nozzle benzine

Brandstofomzet afgelopen jaar fractie hoger dan in 2020

De totale brandstofverkoop voor wegverkeer is het afgelopen jaar uitgekomen op bijna 11 miljard liter. Gedurende heel 2021 werd een fractie meer brandstof verkocht dan een jaar eerder: 0,1 procent. Dat meldt de NOVE, de brancheorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren, op basis van recente cijfers van het CBS.

Tot en met november was er nog een kleine achterstand ten opzichte van 2020, maar in december werd een inhaalslag gemaakt. Over het hele jaar genomen werd er minder LPG en diesel getankt. Het gaat om afnames van respectievelijk 0,9 en 2,3 procent. De verkoop van benzine steeg daarentegen met 3,1 procent. Verder valt het op dat de totale brandstofomzet in zowel oktober, november als december hoger uitkwam dan in dezelfde maanden een jaar eerder.

Drukkend effect door prijsexplosie

Volgens de NOVE laten de eerste twee maanden van dit jaar een ‘behoorlijke plus’ zien ten opzichte van januari en februari 2021. Dat heeft vooral te maken met de toegenomen economische activiteiten en meer woon-werkverkeer. “De verwachting is dat de prijsexplosie die eind februari plaatsvond en doorzette in maart een drukkend effect op de afzet van brandstoffen zal hebben. Daarnaast zet de elektrificatie in het wagenpark verder door.”

Vooral eind februari hadden verschillende ondernemers in de tankstationbranche te maken met de drukste dagen sinds tijden. Mede vanwege de dagelijks stijgende brandstofprijzen wilden automobilisten voorkomen dat ze de volgende dag nog meer kwijt zouden zijn voor een volle tank, met hamstergedrag als gevolg.

Dinsdag ging de adviesprijs voor een liter Euro 95 volgens UnitedConsumers opnieuw omhoog. Ten opzichte van maandag kwam er bij de vijf grote oliemaatschappijen gemiddeld 9,5 procent bovenop, waardoor het bedrag nu 2,452 is. Het is volgens het consumentencollectief de grootste stijging ooit. Voor diesel kwam er zelfs 10,9 cent bij en wordt nu een bedrag van 2,176 geadviseerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.