Betalen pomp NOVE

Accijns op brandstof niet omlaag, betaallimiet wel omhoog

Foto: NOVE

Het kabinet is niet van plan om de accijnzen op brandstoffen te verlagen, ondanks herhaaldelijke oproepen van verschillende brancheorganisaties om dat wel te doen. Bij de Betaalvereniging Nederland is vanwege de recordprijzen ondertussen wel een verzoek in behandeling om de betaallimieten aan de pomp te verhogen. 

Minister van Financiën Sigrid Kaag zei in het programma WNL op Zondag dat de energieprijzen gigantisch zijn en dat veel mensen daardoor geraakt worden. Ook de prijzen aan de pomp blijven stijgen. Toch is het tijdelijk verlagen van de accijnzen als het aan het kabinet ligt geen optie. “Elke accijns- of btw-verlaging die je nu doet, betekent dat de staat minder inkomsten heeft om uit te geven aan bijvoorbeeld onderwijs of mensen met een sociaal minimum.”

Tanken over grens

Volgens Kaag betalen we ook hier een prijs voor de oorlog in Oekraïne. “Dan is de vraag aan de politiek wat we gaan doen. Het makkelijke antwoord is er niet, het eerlijke antwoord is dat we er hartstikke hard mee bezig zijn om te kijken of en op welke manier we het zo draaglijk mogelijk voor mensen kunnen maken.” Volgens het kabinet gaat het er ook niet om hoe de bouwvakker of de bakker geholpen wordt, áls de verlichting er maar komt.

Door de branche werd de afgelopen week al gevraagd om de stijging van de brandstofprijs enigszins in te perken. Ook om te voorkomen dat automobilisten massaal de grens overgaan om daar hun tank te vullen. Zo riep de Belangenvereniging Tankstations (BETA) op tot het afschaffen van het systeem van gestapelde belastingen op brandstof, waarbij bovenop het totaalbedrag ook nog eens 21 procent btw wordt geheven. Ook Erik de Vries van de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE) uitte zich over de accijnzen. “Van die extra btw-inkomsten zouden ze prima de accijns wat kunnen verlagen en daarmee de pijn voor de klanten aan de pomp kunnen verminderen.”

Betaallimiet te laag

De prijzen hebben inmiddels zulke grote hoogtes bereikt, dat sommige auto’s niet volgetankt kunnen worden voor het maximale bedrag dat onbemande pompen hanteren. “Al jarenlang wordt er bij onbemande tankstations en losse betaalzuilen bij de pomp voor de tankbeurt een bedrag gereserveerd bij de bank. Dat varieert per bank van 125 tot 150 euro. Reden voor deze reservering is om te voorkomen dat een klant voor een x bedrag tankt, maar het vervolgens niet kan betalen. Na de reservering wordt het uiteindelijke juiste bedrag van de vertanking van de rekening van de klant afgeschreven en vervalt de reservering. Veel klanten willen nog steeds hun tank volgooien, maar daarvoor volstaat het bedrag van 150 euro in een aantal gevallen niet meer”, aldus de NOVE.

In overleg met de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) heeft de branchevereniging daarom contact opgenomen met de Betaalvereniging Nederland over de kwestie. Het verzoek voor het verhogen van het bedrag is inmiddels in behandeling en naar verwachting komt daar deze week meer duidelijkheid over. “Banken zullen dan de limieten aanpassen. Er bestaat een kans dat er in een aantal gevallen ook een administratieve aanpassing nodig is op de betaalzuil. De leveranciers van de betaalzuilen kunnen dit als het goed is faciliteren.”

Actie TinQ

Ondertussen gaat de stijging van de brandstofprijzen gestaag door. Uit gegevens van UnitedConsumers, dat dagelijks de adviesprijzen van de vijf grote oliemaatschappijen in de gaten houdt, blijkt dat de adviesprijs van een liter Euro 95 maandag inmiddels 2,357 is. Het is dan ook nergens in ons land meer mogelijk om deze brandstof voor minder dan 2 euro per liter te tanken. Voor een liter diesel wordt een bedrag van 2,067 geadviseerd.

TinQ hanteert deze week op verschillende tankstations in het land juist de prijzen van twintig jaar geleden. Dat doet het bedrijf van maandag tot en met vrijdag dagelijks een uur lang bij vier verschillende locaties in het land. Zondag gebeurt dat zelfs bij twintig stations. Met de actie viert TinQ zijn verjaardag. Twintig jaar geleden betaalde je voor een liter Euro 95 een bedrag van 1,17 euro, voor een liter diesel was dat 0,86 euro. De actie zorgde maandag lokaal voor enorme rijen, waarbij in sommige gevallen zelfs de politie in actie moest komen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.