Ook Shell vertrekt uit Rusland, TotalEnergies stopt met investeringen

Na BP stopt ook Shell met haar activiteiten in Rusland. Dat maakte het bestuur van de oliereus maandag bekend. Het bedrijf had eind 2021 voor ongeveer 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) aan vaste activa in het land. TotalEnergies zal niet langer kapitaal verstrekken voor nieuwe projecten in Rusland, meldt het bedrijf dinsdag.

Ben van Beurden, ceo van Shell, zegt geschokt te zijn door ‘het betreurenswaardige verlies van mensenlevens in Oekraïne, dat het gevolg is van een zinloze daad van militaire agressie die de Europese veiligheid bedreigt’. “Ons besluit om ons terug te trekken is een besluit dat we met overtuiging nemen. We kunnen – en zullen – niet aan de kant blijven staan.”

Ook TotalEnergies laat in een verklaring weten de militaire agressie te veroordelen en noemt het een ontwikkeling die ‘tragische gevolgen heeft voor de bevolking en een bedreiging vormt voor Europa’. “TotalEnergies betuigt zijn solidariteit met het Oekraïense volk dat onder de gevolgen lijdt en met het Russische volk dat ook onder de gevolgen zal lijden.”

Stoppen met samenwerkingen

Shell stapt uit de joint ventures met Gazprom en de aanverwante entiteiten, waaronder haar belang van 27,5 procent in de vloeibaar aardgasfaciliteit Sakhalin-II, een olie- en gasproject op het eiland Sakhalin tussen de Zee van Ochotsk en de Japanse Zee. Ook doet Shell haar belang van 50 procent in het project Salym Petroleum Development van de hand. Het project gaat om de exploitatie van olievelden in West-Siberië.

Shell is ook van plan haar betrokkenheid bij het pijpleidingproject Nord Stream 2 (Shell is een van de vijf energiemaatschappijen die elk hebben toegezegd financiering en garanties te verstrekken voor maximaal 10 procent van de geraamde totale kosten van het project) te beëindigen. Het bedrijf verwacht dat de terugtrekking gevolgen heeft voor de boekwaarde van de activa in Rusland, die sterk in waarde zal verminderen. Alleen de ongeveer vierhonderd tankstations die Shell in Rusland heeft, stoot het bedrijf niet af.

Evaluatie gevolgen

De verwachting is dat de stap de multinational pijn doet op het gebied van techniek, omdat de Russen minder kennis hebben over bijvoorbeeld lng-technologie. Wel zullen Chinese en Aziatische bedrijven de plek van Shell naar waarschijnlijkheid overnemen. Shell zegt verder dat de medewerkers van het bedrijf in Oekraïne en andere landen hebben samengewerkt om de crisis ter plaatse in goede banen te leiden.

TotalEnergies is op zijn beurt ‘gemobiliseerd’ om brandstof te leveren aan de Oekraïense autoriteiten en hulp te bieden aan de Oekraïense vluchtelingen in Europa. Het bedrijf zegt verder achter de Europese sancties te staan, ongeacht de gevolgen die ze hebben voor de activiteiten van het Franse bedrijf in Rusland. De gevolgen worden momenteel nog geëvalueerd.

Andere oliebedrijven

Of TotalEnergies bijvoorbeeld uit het project Yamal LNG stapt, is niet bekendgemaakt. Daarin wordt samengewerkt met onder andere het Russische Novatek. Eerder lieten naast Shell ook BP en het Noorse Equinor weten te stoppen met hun activiteiten in het land, maar TotalEnergies lijkt vooralsnog niet zo ver te gaan.

Woensdag voegde ook het Amerikaanse olie– en gasconcern ExxonMobil zich toe aan het bovenstaande rijtje. Het bedrijf had vorig jaar meer dan duizend werknemers in Rusland. Bij het Russische eiland Sachalin, boven Japan, heeft ExxonMobil drie grote offshore olie– en gasvelden. Die zijn goed voor een productie van 300.000 vaten per dag. Omdat het bedrijf zelf werk uitvoert in het land en niet alleen aandelen bezit, neemt het vertrek naar verwachting veel tijd in beslag. Ook het Ook het Italiaanse Eni en OMV uit Oostenrijk stappen uit Russische projecten.

Naar verwachting kosten de besluiten miljarden dollars en worden de banden met Rusland langdurig verstoord.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.