BP doet afstand van aandeel in Russisch bedrijf Rosneft

BP beëindigt zijn belang van 20 procent in de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft. Dat kondigde de Britse multinational zondag aan naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne.

BP heeft sinds 2013 een belang van 19,75 procent in het bedrijf. Naast het opzeggen van de aandelen treedt ook ceo Bernard Looney met onmiddellijke ingang terug uit het bestuur van Rosneft. Hij vervulde die positie sinds 2020. De andere door BP benoemde Rosneft-directeur, Bob Dudley, treedt eveneens terug uit het bestuur. Hij was actief in die rol sinds 2013.

Positie heroverwegen

BP ziet het genomen besluit als noodzakelijk en noemt de aanval van Rusland op Oekraïne ‘een daad van agressie die tragische gevolgen heeft in de hele regio.’ Ondanks de ‘briljante Russische collega’s’ waar het bedrijf mee samenwerkt, betekent de militaire actie volgens BP-voorzitter Helge Lund een fundamentele verandering. “Wij kunnen niet langer aanvaarden dat vertegenwoordigers van BP een rol spelen in de raad van bestuur van Rosneft. Het belang in Rosneft is niet langer in overeenstemming met de activiteiten en de strategie van BP en het bestuur heeft nu besloten het belang van BP in Rosneft te beëindigen. Het bestuur is van mening dat deze beslissingen in het belang zijn van al onze aandeelhouders op de lange termijn.”

Ook ceo Looney, die zegt diep geschokt en bedroefd te zijn door de situatie in Oekraïne, vindt dat de positie van het bedrijf ten opzichte van Rosneft fundamenteel heroverwogen moet worden. “Onze onmiddellijke prioriteit is de zorg voor onze geweldige mensen in de regio en wij zullen ons uiterste best doen om hen te steunen. We bekijken ook hoe BP de bredere humanitaire inspanningen kan ondersteunen.”

Politieke druk

Concreet betekent het afstoten van de aandelen ook dat BP niet langer invloed heeft in het Russische bedrijf en het belang van Rosneft niet langer als eigen vermogen hoeft te verantwoorden. Waarschijnlijk zullen de resultaten over het eerste kwartaal van 2022 door het besluit een stuk minder gunstig uitpakken. BP zal zich eveneens terugtrekken uit zijn andere activiteiten met Rosneft in Rusland.

In een reactie stelt Rosneft dat de beslissing van BP onder ‘ongekende politieke druk’ tot stand is gekomen, melden Russische persbureaus. Volgens het olieconcern ruïneert BP daarmee dertig jaar van succesvolle samenwerking. Rosneft zegt zelf wel open te blijven staan voor samenwerking met BP, aldus het ANP. BP is de grootste buitenlandse investeerder in Rusland. 

Equinor volgt

Het Noorse olie– en gasconcern Equinor heeft eveneens aangekondigd zich terug te trekken uit Rusland. Het grootste energiebedrijf van Noorwegen, dat voor twee derde in handen is van de Noorse staat, had eind vorig jaar voor 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro) aan bezittingen in Rusland. Ook dat bedrijf is al meer dan dertig jaar actief in het land en werkt nauw samen met Rosneft.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.